Menu
Så funkar det

Representera med stil

Det finns inga gratis luncher, men med reglerna för representation kan du i alla fall få dra av en del av kostnaden. Vi går igenom vad som gäller.


VAD ÄR REPRESENTATION

Begreppet representation i samband med avdrag dök upp för ungefär femtio år sedan i början på 60-talet. Trots det är det svårt att säga exakt vad representation är.

– Man kan säga att representation är ett slags samlingsbegrepp för flera olika sorters aktiviteter, förklarar Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket.

– Det kan vara en måltid eller ett teaterbesök, huvudsaken är att det finns ett samband med företagets verksamhetsom en förhandling eller försäljning.

Vilka aktiviteter räknas?

Om en aktivitet klassas som representation kan du dra av en del av kostnaden. Men för att få göra det måste mötet ha ett omedelbart samband med verksamheten du bedriver, till exempel affärsförhandlingar. Dessutom får det du bjuder på inte vara alltför lyxbetonat.

– Det får inte heller finnas någon form av regelbundenhet. Om du till exempel äter lunch med samma grupp varje torsdag under en längre tid så klassas det snarare som personlig gästfrihet än representation. Och då är det inte avdragsgillt alls.

HUR MYCKET FÅR JAG DRA AV I DEKLARATIONEN? 

■ Sedan 1997 får du dra av högst 90 kronor per person för mat och dryck (drycken får vara alkoholhaltig) oavsett hur mycket måltiden faktiskt har kostat dig. För kringkostnader som biljetter till teatern eller en fotbollsmatch får du dra av högst 180 kronor per person. Samma regler gäller för alla företagsformer.

VAR FÖRSIKTIG MED LYXEN

■ Representation ska vara måttfull. Bjuder du på lunch ska det vara vad som normalt räknas som en lunch och inget överdådigt. Om du slår på allt för stort, till exempel åker med kunderna på extravagant jaktresa till Afrika, så finns det prejudicerande fall som slår fast att det inte räknas som representation och då får du inte dra av något alls.

TÄNK PÅ VAR DU ÄR!

■ Är det så att du har all verksamhet i till exempel Smålandsstenar så kan du inte ta med din partner till Tokyo en helg och kalla det för representation, oavsett om ni båda är engagerade i företaget. I så fall klassas det som en privat utflykt om du inte verkligen kan visa att det var direkt nödvändigt att just det här mötet togs i Tokyo. Om företaget ändå betalar kan ni som åkt bli förmånsbeskattade.

MOMSEN

■ Från att Sverige gick med i EU 1 januari 1995 används en så kallad ”stand still”-klausul. Det innebär att vi inte får tillämpa strängare regler på momsområdet än vad som gällde då. Eftersom företag 1995 fick dra av ett högre belopp i deklarationen innebär det att du fortfarande kan få dra av mer moms än den du betalar på de 90 kronor som är avdragsgillt idag. Kolla gärna med Skatteverket för mer information.

INTERN & EXTERN REPRESENTATION

■ Extern representation är när någon från ditt företag träffar någon eller några utomstående, kanske vid en måltid eller ett evenemang. Vem som helst på företaget kan ha extern representation, huvudsaken är att det finns ett omedelbart samband med verksamheten och ett tydligt syfte med att just den personen är med. Intern representation är när bara företagets egen personal är inblandad, till exempel vid en personalfest.

TEXT Karin Aase ILLUSTRATION Mats Johansson

Biz - en handbok för dig som driver eget

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode