Menu
Smart Data

Rätt analys i rätt tid

Data blir smart först när den driver bra beslut och affärer hos kunden. Det konstaterar Anne Årneby, Group CMO på Bisnode.

Först och främst: Vad menar ni på Bisnode med big data?

– De flesta har hört talas om big data. Den exakta definitionen råder det delade meningar om, men kortfattat kan man säga att big data handlar om att mänskligheten i dag genererar stora mängder data i en rasande fart och som är svåra att både lagra och hantera. För våra kunder innebär big data ofta en oro, eftersom många upplever att de behöver agera men inte vet vad de ska göra. 

Hur arbetar Bisnode för att få fram smart data?

– Det krävs raffinering av big data. Data blir smart först när den driver bra beslut och affärer hos kunden. När vi på Bisnode pratar om att gå från big data till smart data är det vi menar – att i all den mängd data som skapas leverera rätt datapunkter, rätt analyser, och i rätt tid. Det ger möjlighet att fatta smarta beslut och skapa bra affärer.

Hur kan ni hjälpa era kunder med hjälp av smart data?

– Alla företag kan göra mer och bättre affärer genom att jobba datadrivet och fatta beslut på rätt grunder. Då behövs smart data som visar vem du bör prata med, om vad och vid vilket tillfälle.


Kan du ge något exempel när ett samarbete med er på Bisnode har lyft kundens affär och skapat högre intäkter?

– Ett häftigt exempel tycker jag är en stor verkstadskedja som vi löpande hjälper att hitta nya kunder. Med vår stora tillgång på data som grund har vi byggt en analysmotor som kan identifiera vilka potentiella kunder som kommer vara mest benägna att köpa vid ett visst tillfälle. På så sätt blir marknadsföringen mer relevant. Vi ser att det leder till tydligt ökad försäljning och bättre kundupplevelse eftersom kunderna faktiskt får erbjudanden som de vill ha och – framför allt – när de vill ha dem. Genom att samarbeta med Bisnode har verkstadskedjan ökat sin konverteringsgrad från 1-2 procent för massutskick till 10-20 procent för riktade utskick till nya kunder och 20-40 procent för befintliga kunder. ■

Så kan Bisnode hjälpa till:
 

Ofta börjar vi med det mest grundläggande – att garantera att kunden jobbar med rätt data i sina register och system. Det kan låta enkelt, men jag tror många kunder känner igen sig i att deras kunddata innehåller mycket ”skräp” som bland annat dubbletter och gamla adresser vilket skapar onödiga, dolda kostnader. 

När vi har säkerställt bra datakvalitet kan vi erbjuda smart data på lite olika sätt beroende på kundens behov. Vi kan tillhandahålla datadrivna rekommendationer, som att uppmärksamma en kund när kundens målgrupp är redo att göra inköp. Eller när en befintlig kund, exempelvis i samband med familjebildning, är mer benägen att vilja köpa mer.

En vanlig affär för oss är också att stötta våra kunder så att de väljer rätt risknivå i sina affärer. Det är exempelvis vanligt att företag tackar nej till affärer med motparter som innebär högre risk. Vi försöker istället hjälpa våra kunder att hitta rätt risknivå så att de inte säger nej till fel kunder, och därmed minskar sin totala affärspotential. Här kan vi leverera allt ifrån att kontrollera en affär till att vara en integrerad del av kundens system. Målet är oavsett att bli mer träffsäker och effektiv i sina beslut för att driva intäkter och minimera risk.

Text Markus Wilhelmson Foto Thron Ullberg

Läs även:

Kundlösningen; Smart data gör Unicarriers crm effektivt >> 
Kundlösningen: Automatisk registeruppdatering ger Dustin mer träffsäker marknadsföring >>

Brains - Tema Smart Data

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Jörg Bollow
Jörg Bollow

Acting CMO

joerg.bollow@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode