Menu
Reflektioner från DMA

På spaning efter framtidens marknadsföring

Varje höst skickar vi våra trendspanare till den största och viktigaste globala mötesplatsen för datadriven marknadsföring, Direct Marketing Association-konferensen i USA. De återvänder med de senaste trendspaningarna i branschen. Ta del av deras insikter här.

Fotografen Seth Casteels härliga hundbilder fångar ögonblicket, och det är ögonblicken som gör skillnaden mellan dig och dina konkurrenter. Med dagens teknik möter du kunden otaliga gånger under kundresans gång, via olika kanaler och tekniska plattformar och i personliga möten. Och varje möte räknas, det gäller för dig och ditt företag att fånga ögonblicket.

Vad är DMA?

DMA är en amerikansk branschorganisation som årligen arrangerar en global mötesplats för datadriven marknadsföring. I USA omsätter direktmarknadsföring 156 miljarder dollar och genererar mer än 675 000 jobb per år. Motsvarigheten till DMA i Sverige är SWEDMA.

I år deltog hela 9 000 personer på mer än 200 seminarier under den veckolånga konferensen och Bisnode hade självklart representanter på plats.

Tre utmärkande trender

Gemensamt för årets föreläsningar var kundfokus – kunden är kung. Med utgångspunkt i tydligt kundfokus utkristalliserade sig några trender, eller inriktningar som vi tänkt titta närmare på här. Inriktningar som är viktiga att ta hänsyn till, både som privatperson och företagare.

Customer experience 

Situationsanpassad personifiering 

Ecommerce

Hela världen som marknad

Idag har kunden hela världen i sin ficka och konkurrenten bara ett knapptryck bort. Mobilen ger kunderna tillgång till varor och tjänster från världens alla hörn. Via den kan de göra research och ibland bli bättre pålästa på produkten än vad själva säljaren på företaget är.

Och kunden slutar inte med sina efterforskningar via mobilen ens efter att de klivit in i affären. 83 procent av kunderna i USA använder sig fortfarande av mobilen för research i butik.

När kunden väl slutfört sitt köp kan den antingen sprida sitt missnöje eller skryta över sin fantastiska investering och nå ut med sitt budskap till otaliga personer. Frågan är vilka utmaningar och möjligheter detta ställer marknadsförare inför?

CUSTOMER EXPERIENCE

Kyle Lacy på Exakt Target, menar att företag måste börja kartlägga sina kunders resa och ta vara på varje tillfälle att förstärka kundupplevelsen i alla steg. De behöver ge kunden en sömlös upplevelse av företaget – oavsett om kunden använder sin dator, sin smart phone eller möter någon på företaget face-to-face.

Man kan inte längre dela upp kommunikationen med kunden i enskilda delar som reklam, PR, webb, kundservice och sälj. Samtliga funktioner måste interagera för att skapa en helhet. Engagemanget måste genomsyra hela företaget, från topp till tå.

Engagemang i varumärket bygger på den upplevelse kunden får av det och en misslyckad kundkontakt kan slå hårt. Detta visar företaget Gigyas undersökning:

  • 43 procent av konsumenterna ignorerar all kommunikation från ett företag som har gett dem irrelevant information EN gång
  • 20 procent slutar köpa produkter från företaget efter upplevelse av irrelevant information 
  • 13 procent sprider sitt missnöje, personligen och/eller via nätet 

Relevans och äkthet

Inte nog med att du måste vara relevant. Du får inte höra av dig för ofta heller. Skickar du för många e-postmeddelanden kommer 69 procent av mottagarna radera sig från din utskickslista. Men när kunden väl gillar vad du säger, då gillar de dig mycket och vill tar gärna emot mycket mer.

Du måste känna dina kunder. Din kommunikation måste vara äkta och du måste förtjäna dina likes. Fejk avslöjas och ogillas. Här kan du  se vad som händer om du försöker köpa dig ”clicks”.

Adobe

Filmklipp från Youtube.

Gör du däremot allting rätt kan kunderna hjälpa dig med din marknadsföring, se bara på denna underbara, superengagerade tjej. Hennes youtube-kanal har över 127 000 prenumeranter och representerar en fantastisk kundservice från en av LEGOs ambassadörer. Hon är inte anställd, men säljer åt Lego.

Lego

Filmklipp från Youtube.

Så se till att era pressrum inte är låsta, och att du har mycket material som kan delas.

SITUATIONSANPASSNING

Enkelt uttryckt handlar situationsanpassad marknadsföring om att rätt person ska få rätt budskap vid rätt tillfälle.

Big data var förra årets trend. I år talar man i större utsträckning om smart data. Man har börjat använda sig av datamängder på ett smart sätt för att stärka kundernas upplevelse genom att skapa situationsanpassad personifiering. Men vad menas med det? 

Count down

Filmklipp från Youtube.

Vad har då hänt på sista tiden?

  1. Det finns fler smarta telefoner.
  2. Tekniken finns, samt förståelse för hur man använder lager av data för att bygga digitala kartor.
  3. Konsumenten använder i dagsläget fler appar och godkänner i villkoren att företaget bakom appen håller koll på var hen befinner sig.

Inställningen har också förändrats. Konsumenter välkomnar personifierad kommunikation från företag bara de får något vettigt i retur. Och tillväxtmöjligheten är enorma då endast 30 procent av världens befolkning har en smartphone idag, detta enligt Kyle Lacey. 

Vad är Beacons?

Det pratades mycket om smart beacons på DMA och möjligheten att via bluetooth skicka extremt lokala och personliga meddelanden till konsumenter i närområdet. Läs mer om beacons här.

Smart beacons

Filmklipp från Youtube.

Just termen ”location” kommer få en allt större plats när det gäller kreativ marknadsföring, se bara på denna film från British Airways.

British airways

Filmklipp från Youtube.

ECOMMERCE

Den tredje trenden handlar om eCommerce. Men då det vare sig är nytt eller handlar speciellt mycket om DR, kanske rubriken snarare ska vara ”Effekten av eCommerce”.  Som marknadsförare kan inte bortse från faktum att e-handeln förändrar världen (alla känner väl till Facebook, Amazon och Ali Baba som är en gigantisk kinesisk handelsplats) och att vi måste finna strategier för det.

The collaborative economy

Collaborative economy eller ”sharing economy” är plattformar för e-handel som gör det möjligt för privatpersoner att handla av varandra.

Ett exempel på det är AirBnB. Den ger privatpersoner en plattform för att hyra ut delar eller hela sin bostad. På Manhattan ser man dem som ett så stort hot att hotellbranschen lobbar för en lagstiftning som ska hindra företaget från att konkurrera om kunderna.

Ett annat bra exempel är Task Rabbit, som har byggt en plattform för privatpersoner som behöver hjälp av andra privatpersoner. Med teknikens hjälp kopplas människor samman och bidrar i sin tur till ett nytt sätt att utbyta tjänster och i förlängningen – en förändrad värld.

Task rabbit

Filmklipp från Youtube.

Det finns en rad företag som har förstått att den lokala marknaden är för liten, och att man med teknikens hjälp kan ta världsmarknaden på en gång. Med skräckblandad förtjusning talade många om de små företag som dyker upp från ingenstans, går globalt direkt och utmanar de stora jättarna. De verkar inte rädda för någonting, de kan kunderna och når enorma succéer.

Några exempel från Sverige

Carpet Vista grundades 2005 och säljer handknutna mattor i 125 länder.  
Rapunzel grundades 2007 och säljer löshår i 65 länder. Läs mer om Rapunzel här
Zound Industries grundades 2008 och säljer hörlurar i 95 länder.

Alla tre är utsedda till Gasellföretag vilket betyder att de har dubblerat sin omsättning de tre senaste åren. Det samlade rörelseresultatet är positivt och de har sunda finanser.

Ett annat exempel är ett av årets Superföretag; Sandqvist Bags And Items AB. Anton Sandqvist började med att sy en väska, idag säljer han väskor i 30 länder. Läs mer om Sandqvist Bags And Items här >>.

Deras hemlighet är att de har kunskapen och modet att satsa globalt. De vet att den globala marknaden är större än den lokala och de vågar satsa på den. De bygger skalbara plattformar och löser befintliga problem på ett nytt sätt. De är snabbfotade och vågar göra fel. När de gör fel står de för det och gör rätt nästa gång. De involverar kunderna och lyssnar på dem. De har helt enkelt inte byggt upp en hierarkisk organisation med tröga processer.

Här är en film som sammanfattar flera av spaningarna. Saatchi & Saatchi belönades med guld för kampanjen ”Home Invasion” för Elmsta horror fest, i kategorin ”Publishing/Entertainment” vid Echo Awards/DMA – världens största tävling för direktmarknadsföring.

elmsta 3000 horror fest

Filmklipp från Youtube.

Sammanfattning:

Customer experience

kunden förväntar sig en upplevelse av ditt varumärke. Lyckas du kommer kunderna att bidra till att marknadsföra företagets produkter eller tjänster. 

Situationsanpassad personifiering

Marknadsföring som träffar dig på rätt plats, vid rätt tillfälle. 

Ecommerce

Nu kan alla sälja över hela världen och etablerade strukturer är på väg att förändras. Detta kommer att förändra ekonomier och även direktmarknadsföring i grunden.


Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Pia Törnqvist
Pia Törnqvist

Marknads- och kommunikationschef
+46 70 689 76 59
pia.tornqvist@bisnode.com

Gunnar Wik
Gunnar Wik

Kontaktperson
070-831 21 18
gunnar.wik@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode