Menu
På djupet

På andra sidan konkursen

Walt Disney har gjort det. Ett antal amerikanska presidenter likaså. Varje år går även ett tusental svenska företag samma öde till mötes. Vi tar en närmare titt på en fruktad, men inte särskilt ovanlig, situation för företagare – att gå i konkurs.

Konkurser

Hur känns det att gå i konkurs?

Anna JenkinsFråga Anna Jenkins, föreläsare i entreprenörskap och innovation. 2012 intervjuade hon drygt 300 företagare om deras konkurser och hur de ser på framtiden.

I sin avhandling ”After Firm Failure: Emotions, learning, and re-entry” undersökte Anna Jenkins hur entreprenörer kände under en konkurs, vad de lärde sig – och hur sugna de var på att starta eget igen.

– Självklart innebär konkurser en väldig påfrestning, både ekonomiskt och emotionellt, men de kan även vara lärorika för entreprenören, säger Anna Jenkins.

Viktiga lärdomar

Anna Jenkins menar att företagare som gått i konkurs kan lära sig hur man driver en rörelse mer effektivt eller hur man hanterar utmanande perioder i företagandet. För att komma till den insikten krävs dock att man tar en ordentlig titt på sig själv.

– Det är viktigt att man verkligen analyserar vad som gick fel och då får man inte bara fokusera på faktorerna man inte själv kunde styra, till exempel att en kund inte betalade. Ta tillfället i akt och se vad du själv kan göra bättre nästa gång.

citat Anna JenkinsAtt våga satsa igen

Av de företagare som hon intervjuade startade 15–30 procent ett nytt företag efter sin konkurs. Vad hade de företagarna gemensamt?

– Dels var det en vanesak, det var troligare att någon som startat fem företag tidigare skulle starta sitt sjätte än att någon som hade startat ett företag skulle starta sitt andra, dels hade det med omständigheterna bakom konkursen att göra. Om faktorerna som låg bakom konkursen ansågs vara tillfälliga vågade fler testa igen, säger Anna Jenkins.

En annan upptäckt i studien var att företagare som inte identifierade sig starkt med det egna företaget upplevde konkursen som lindrigare, emotionellt.

– Entreprenörer som kunde separera sitt företags prestation från vad de tänkte om sig själva som företagare upplevde mindre negativa känslor under konkursen och hade lättare att blicka framåt. ■

Helen AnderssonHela Sveriges kycklingmamma

Att arbeta med kycklingar är något jag har i blodet. Både pappa och farfar var i branschen och jag växte upp på familjeföretaget, så det var verkligen sammankopplat med min självbild.

Det säger Helén Andersson, kvinnan som på 1990-talet var hela Sveriges kycklingmamma. Efter att ha tagit över Torsåsens Fågelprodukter som hennes pappa Helmer startade 1951 satsade hon hårt på produktutveckling och profilering. Under åren bakom rodret lanserade hon bland annat konceptet styckad kyckling i påse.

– Och så satte jag mitt ansikte på förpackningarna. Vi kallade det ”Heléns bröst, ben och lår” – jag har funnits i frysboxar landet över, säger Helén Andersson.

Uppgång och fall

Torsåsens Fågelprodukter och Helén själv blev snabbt en succé. Bara två år efter det att hon tog över hade företagets omsättning fördubblats från 60 till 120 miljoner kronor och Helén utsågs till Årets ekonomikvinna av Föreningssparbanken. Men så blev det 1995.

Torsåsens fågelprodukter inforuta– Vi köpte dagsgamla kycklingar från ett kläckeri i Skåne. I januari 1995 kom ett kycklingvirus som kostade oss en arbetsvecka i produktion, berättar Helén.

I mars slog ett andra virus mot kläckeriet. Det här var starkare; kycklingmammorna slutade värpa i sju veckor.

– Vi hade inte sett något liknande sedan 50-talet. Ett produktionsstopp på sju veckor går egentligen inte att komma över. Pengarna rann ur företaget, men jag vägrade att säga upp någon. I stället satsade jag hårt på en nyinnovation, styckad benfri kycklingfilé, och otroligt nog fungerade det. I september var vi tillbaka på noll och på väg upp.

Det tredje viruset slog till under allhelgonahelgen. Det var en luftburen smitta och för att stoppa den avlivades 80 000 kycklingmammor. Produktionen tog tvärstopp – och eftersom Torsåsen var en leverantör i tredje led fick de inget försäkringsskydd.

En stormig tid

– Den 16 november fick jag permittera all personal. Jag kommer ihåg att det var ett otroligt snöoväder den dagen och att jag satt på kontoret och grät. Mina anställda ringde in och sa att de inte kunde komma på grund av stormen. Jag sa att de inte behövde komma in alls.

Citat Helen AnderssonTiden som följde var svår för Helén – hon kände sig maktlös i kampen för att rädda sitt företag och ansåg att många vände henne ryggen. Torsåsens konkursbo köptes upp av konkurrenter, hon blev anställd i konkursboet i ett halvår, blev uppsagd, fick inte ut sin lön och stämde bolaget. Utöver det var konkursen ett hårt slag för henne personligen. 

– På många sätt var det som att tappa min identitet. Men även när det var som svårast slutade jag aldrig att vara entreprenör. Efter ett tags sörjande fick det helt enkelt vara dags att gå vidare.

Nya tag och ett nytt företag

Redan året efter konkursen startade hon Heléns Kycklingrestaurang i sin morfars gamla lada. Dessutom fick hon upp ögonen för andra affärsmöjligheter. Hon började föreläsa om så spridda saker som livsmedelsbranschen och kärlek – och det var det senare ämnet som skulle styra henne mot sin nästa stora verksamhet.

– I dag driver jag Singel i Sverige, en medlemsklubb för singlar som anordnar allt från gourmetvandringar till skrivarkurser och fester. Vi har 6 000 medlemmar och var först i Sverige med att chartra en hel Viking Line-färja och fylla den med singlar – 1 200 personer fick vi plats med.

Lärdomar av konkursen

När hon ser tillbaka på konkursen i dag tycker Helén att det var en värdefull upplevelse. Numera arbetar hon med en frihetskänsla och en skaparglädje hon inte känt tidigare. Konkursen tog ned henne på jorden, och på många sätt gjorde den henne till en bättre entreprenör.

– Mitt företag växer mer organiskt i dag än Torsåsens gjorde och det är jag väldigt glad för. Jag skulle gärna se fler egenföretagare som inte oroade sig för att växa så snabbt. Jag har ett bra kapital och samtidigt har jag mindre att oroa mig för – det är guld värt. ■

HELÉNS TIPS TILL DIG SOM GÅR IGENOM EN KONKURS:

Slösa inte energi på att vara arg på människor.

Stäng dörren bakåt – det är både svårare än det låter och helt nödvändigt.

Tänk på att eget kapital inte är pengar, utan det du har inuti dig.

Fredrik Tengström” Sverige behöver sina chanstagare”

Som advokat på Vinge i Göteborg har Fredrik Tengström haft hand om både stora och små konkurser. Han ser konkurser som en möjlighet för företagare att göra om och göra rätt.

Finns det ett stigma kring konkurser i Sverige?
– Jag märker ofta att företagare som går igenom sin första konkurs skäms. Det borde de inte göra – det handlar i de flesta fall om duktiga entreprenörer som har stött på oförutsedda motgångar. Och man ska inte glömma att konkurser har varit ett vanligt sätt att avveckla företag på i Sverige ända sedan70-talet, när den statliga lönegarantin infördes.

Hur kan jag undvika en konkurs?
– Det sista som överger människan är hoppet. Tyvärr innebär detta ofta att man inte söker hjälp i tid. Om verksamheten börjar gå sämre, prata med din revisor och få rådgivning av en advokat. Ta hjälp av människor som kan läsa av utvecklingen och planera framåt.

Lehman brothers konkurs.Får jag starta företag igen efter min konkurs?
– Absolut. Under en konkurs, som vanligtvis inte pågår mer än sex månader, får en företagare inte driva en annan verksamhet. Men när konkursen är klar är det fritt fram att försöka igen.

Vad tycker du om att företagare som gått i konkurs startar nytt?
– För det mesta tycker jag att det är en bra idé. De som startar företag är entreprenörer och chanstagare. De är nyttiga för samhället och vi behöver dem. ■

Vi har också gått i konkurs

Heinz ketchupHJ HEINZ

HJ Heinz (som i Heinzketchup) startade sin entreprenörskarriär med ett pepparrotsföretag. Osäkerhet på marknaden försatte företaget i konkurs 1875, men redan året efter grundade han ketchupjätten tillsammans med sin bror och sin kusin.

PRESIDENTER

Abraham Lincoln, Ulysses S Grant och Thomas Jefferson är tre av de amerikanska presidenter som har gått i konkurs.

President LincolnWALT DISNEY

1922 startade Walt Disney och en partner studion Laugh-OGrami Kansas. Med en begagnad kamera gjorde de reklamfilmer och tecknat. På grund av en problematisk distributör kunde dock Disney inte betala sina kostnader och studion gick i konkurs redan året efter.

KIM BASINGER

Kim Basinger var en av Hollywoods mest högavlönade skådespelerskor, men efter att ha dragit sig ur en film och köpt en hel stad, Braselton i Georgia, fick hon pengatrubbel och gick i konkurs. Hon tog sig tillbaka genom stora filmer som LA Confidential.

Mer läsning

Tio vägar till bättre likviditet >>  
Hur tar jag betalt för mina utlägg? >> 
Så lyckas du med e-handel >> 
Bokföring närsomhelst, varsomhelst >> 
Slussens pensionat - Sommaren är kort för säsongsföretagarna >>

Tidningen Biz

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode