Menu
Vårboosta

Orka, ät och kom ihåg bättre!

Det styr vilken tid på dygnet du arbetar mest effektivt, så äter du lugnare och så lär du dig hålla många saker i huvudet samtidigt utan problem.

Har du en A eller B-personlighet?

Är du en A eller B-personlighet? 

Morgonstund har guld i mund, men inte för alla. Nu finns det dock hopp för dem som har svårt att komma i gång på morgonen. Forskning har visat att de som är morgontrötta kan vara minst lika produktiva – om de får följa sin naturliga dygnsrytm.

Forskarna på området delar in oss i två typer av personligheter utifrån när på dygnet vi är som piggast. A-personligheter kommer snabbt i gång på morgonen medan B-personligheter är morgontrötta och istället som mest produktiva på kvällstid.

Denna teori innebär därmed att den fulla kapaciteten inte nyttjas hos B-personligheter om de arbetar vanliga kontorstider. Istället skulle företaget tjäna på att de börjar och slutar arbetsdagen senare, vilket kan vara ett argument för att införa flextid på fler arbetsplatser.

BILD: GETTY IMAGES.

Ingen möjlighet att flexa? Så här blir du morgonpiggare:

Gör dig redo för sömn. Ge kroppen en chans att varva ner före läggdags genom att koppla ner all elektronik, ljuset från skärmar gör dig nämligen extra pigg.

Gå upp tidigt även på helgen. En sovmorgon på fem timmar motsvarar samma tidsomställning som en resa till Thailand. Med andra ord vaknar du jet-laggad varje måndag.

Drick vatten före läggdags. En full blåsa kommer att pocka på din uppmärksamhet framåt morgonkvisten och väcka dig långsamt.

Gaffeln HapiGAFFELN SOM FÅR DIG ATT ÄTA LÅNGSAMT

Det kommer ständigt nya knep för att hantera stress. Det senaste är en talande gaffel med syftet att få oss att äta långsammare och därmed stressa mindre. Hapi-gaffeln är utvecklad i Hongkong och blinkar ilsket om det går mindre än tio sekunder mellan tuggorna. Den finns ännu inte i Sverige men reser du till USA kan den bli din för ca $ 110. Läs mer på hapi.com.

Förbättra minnet med träning

Behöver du hålla många saker i huvudet samtidigt på jobbet? Då kan du faktiskt träna ditt minne till att bli mer effektivt.

Minnet använder vi hela tiden i saker vi gör och minnet är ett resultat av hela hjärnans arbete. I praktiken innebär det att vi behöver träna upp vår förmåga till koncentration, visualisering och kreativitet för att hålla hjärnan i topptrim och få ett riktigt bra minne.

MinnesträningMinnet utmärks av tre faser som är viktiga för hur väl man minns: inkodning, lagring och framplockning. Om man har blivit exponerad för en händelse under kort tid så har man sämre möjligheter för inkodning. När det gäller lagringen bleknar minnet ju längre det dröjer innan vi får återberätta en händelse. Även framplockningen av minnet är viktig. När vi berättar för någon som avbryter och pratar om annat minns vi sämre än om vi sitter med någon som ställer följdfrågor.

En metod som används för att minnas bättre i förhörssammanhang är att återetablera det man varit med om, att föreställa sig hur rummet såg ut där händelsen skedde. Visualisering kan man också använda för att lättare komma ihåg namn. Du ser helt enkelt en bild framför dig när du tänker på ett namn – den första som kommer upp i ditt huvud. En annan metod för att trimma minnet är att hålla fyra bokstäver i minnet. Med jämna mellanrum får man en ny bokstav att minnas och därmed måste man släppa den första.

KÄLLA: SVD.SE OCH TALARFORUM.SE.

Mer läsning:

Fördomar om chefen, socialt ansvar och en omdebatterad emoji 
Så tar du hand om din hjärna 
Din hjärna är en stenålderspryl 
Låt känslorna styra


Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode