Menu
Omvärldsspaning

Visste du att...?

Det är snart två miljarder människor uppkopplade på sociala nätverk och Google planerar att förse internet till hela världen. Här är ett axplock av trender och nyheter som ger dig försprång.

Nyhetsnotiser


EN DOLLAR I ÅRSLÖN

I Sverige och utomlands hör vi ofta om de höga löner och ersättningar som utgår till höga chefer på stora företag. Men vissa går helt emot trenden, och som vanligt är det teknikbolag som går i bräschen. Hos Google, Tesla, Oracle och Wholefoods plockar de högsta cheferna ut en dollar i årslön, och många har också sagt nej till bonusar och annan ersättning. De flesta av dessa vd:ar är dock redan miljardärer, men ändå.


MEJL STRESSAR DINA ANSTÄLLDA

När forskare vid University of California lät 13 testpersoner få ”ledigt” från mejlen visade det sig att de kunde fokusera på en arbetsuppgift under längre tid i sträck. Dessutom sjönk stressnivåerna hos deltagarna under de dagar de inte behövde kolla mejlen.

Att bli avbruten av småsaker kostar tid varje dag, och bara att växla mellan olika fönster på datorn gör lätt att du tappar tråden. Då tar det någon minut att komma igång igen. Mejl visade sig här vara en tidstjuv. De som skulle ha koll på mejlen bytte i snitt fönster på datorn 37 gånger i timmen, medan de som slapp mejl ”bara” bytte fönster 18 gånger.

 


BYGGBOLAG TOPPAR KONKURSLISTAN

Drygt 6 500 svenska företag gick i konkurs förra året, och det är en siffra som legat på ungefär samma nivå under hela 2000-talet. På 1990-talet var konkurserna fler, 1992 gick 18 000 företag i konkurs.

Under 2014 var byggbolagen utsatta för flest konkurser, drygt 1 000 företag fick lägga ner. Men om man ser till andelen företag som fick lägga ner i olika branscher så var hotell- och restaurangnäringen den värst drabbade.

Källa: Bisnode


SNART TVÅ MILJARDER PÅ SOCIALA NÄTVERK

Hur mycket satsar ditt företag på sociala nätverk? Här är några siffror som kan få er att öka den budgeten de kommande åren:

Redan 2016 kommer två miljarder människor att vara uppkopplade mot sociala nätverk. Ungefär 200 miljoner människor tillkommer varje år.

Nästan 1,7 miljarder människor är redan uppkopplade mot sociala nätverk via sin mobiltelefon.


ANDELEN KVINNOR I STYRELSER ÖKAR

Andelen kvinnor i svenska börsbolagsstyrelser har ökat ordentligt under vårens bolagsstämmor, från 22 procent till 28 procentenligt siffror från stiftelsen Allbright. En bidragande orsak till ökningen kan vara Stefan Löfvens förslag om kvoteringslag för att nå minst 40 procent kvinnor i styrelserna.Om denna förändringstakt uppehålls kan jämställdhet uppnås redan om tio år.


INTERNET TILL ALLA VIA BALLONGER

Fortfarande har två tredjedelar av jordens befolkning inte tillgång till en snabb och tillförlitlig internetuppkoppling. Men nu testar Google om det är möjligt att förse alla människor i världen med internet via ballonger. Tanken är att bygga en ring av ballonger som cirklar runt jorden i stratosfären ungefär dubbelt så högt upp som de flesta plan flyger.


Jonatan Hedin
Hallå där Jonathan Hedin

Svenskt Näringsliv har undersökt förtroendet för regeringens jobbpolitik och resultatet landade i ett rekordlågt förtroende bland svenskarna.

Berätta om undersökningen.

 – Det är väldigt få där ute som tror att regeringens politik leder till fler jobb. När Sifo nu i augusti frågat 1 000 svenskar om regeringens åtgärder så tror bara fem procent att de leder till fler jobb. Bland företagare är siffran bara två procent. Den långsiktiga trenden är att allt färre tror att regeringens politik skapar jobb.

Vad tror du att det dåliga resultatet beror på?

 – För det första så finns det få experter som tror att huvuddragen i regeringens politik ökar sysselsättningen. För det andra pratade Socialdemokraterna mycket om de här frågorna före valet, men inte så mycket efter valet. Det fanns en hög förväntan om att prioritera frågor kopplade till sysselsättning som inte infriats.

Vad måste regeringen göra för att företagenska börja tro på politiken?

 – Först och främst tänka om kring den förda politiken som är direkt företagar- och jobbfientlig. Det som behövs är satsningar som gör det billigare och enklare för företag och företagsamma människor att satsa och anställa fler.

Läs även:

Inspiration för entreprenördar >>

Brains - Tema Smart Data

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode