Menu
Från enskild firma till aktiebolag

Omvandla till aktiebolag

Varje år startas cirka 15 000 enskilda firmor i Sverige. Men när företaget växer vill många gå över till ett aktiebolag i stället. Frågan är bara hur man gör.

Omvandla till ABDet allra vanligaste sättet är inte att ombilda den gamla firman utan att starta ett nytt aktiebolag. Den enskilda firman kan man då antingen avsluta eller ha kvar vilande.
– En del låter den ligga vilande för säkerhets skull ifall det inte skulle gå så bra med aktiebolaget. Andra glömmer helt enkelt bara bort att avsluta den, berättar Bo Lagerqvist, enhetschef på Bolagsverket. 

Flera regler att ha koll på

Nästa steg är att fundera över de 50 000 kronor som krävs i aktiekapital när man startar aktiebolag.
– Har man tillgångar i den enskilda firman kan man lyfta över dem till aktiebolaget och använda det som aktiekapital i stället för likviditet, så kallad apportegendom. För att göra det tar du kontakt med en revisor som skriver ett intyg på vad egendomen är värd och att den är till nytta för aktiebolaget. Sedan kan jag tycka att det är bra att kontakta en redovisningskonsult över huvud taget när man går från enskild firma till aktiebolag. Det är ganska många fler regler man är ansvarig att följa, och då kan det vara bra att redan från start ta hjälp av någon som kan dem. 

EttTÄNK PÅ NAMNET

Har du en enskild firma med ett väl inarbetat namn kan det vara bra att kolla om du får använda det även på aktiebolaget redan innan du byter. Eftersom enskilda firmors namn bara är skyddade i det egna länet finns risken att någon annan använder det någon annanstans i Sverige. I så fall får ditt aktiebolag inte heta samma sak. På verksamt.se kan du kolla det redan innan du börjar arbetet med att registrera aktiebolaget.

TvåVILANDE I 10 ÅR

Är du osäker på om du verkligen vill lägga ner din enskilda firma kan du ha kvar den vilande i upp till tio år. Hur du bäst går tillväga då hittar du på skatteverket.se.

FONDERTre

Har du periodiseringsfonder eller expansionsfonder i den enskilda firman kan det vara bra att prata med en redovisningskonsult redan innan du registrerar ditt nya aktiebolag. I vissa fall går det nämligen att låta aktiebolaget ta över de här tillgångarna, men då är det bra att undersöka det redan innan du registrerar ditt nya bolag. 

FyraFÖR- OCH NACKDELAR

Fördelen med aktiebolag jämfört med enskild firma är att din privatekonomi skyddas från företagets eventuella förluster. En annan fördel är att det är lättare att lägga undan pengar för framtiden i aktiebolag än i enskild firma, tjänar du över brytpunkten för statlig inkomstskatt (i år motsvarar det en vinst på cirka 430 000 kronor i din enskilda firma) så kan aktiebolaget vara ett mer ekonomiskt alternativ.Ytterligare en fördel är att ditt namn skyddas i hela landet om du har aktiebolag. Nackdelen med aktiebolag är att du har en mer omfattande administration, till exempel att du lämnar in en årsredovisning varje år. Dessutom kan det krävas mer aktiv koll på ekonomin så att du ser att aktiekapitalet inte förbrukas.

FemPAPPER ELLER DIGITALT

Du kan starta ditt nya aktiebolag antingen genom att skicka in pappersblanketter till Bolagsverket, eller genom att gå in på sajten www.verksamt.se. Den är ett samarbete mellan Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket och innehåller flera e-tjänster du kan använda när du antingen startar, driver eller avvecklar företag. Här hittar du också goda exempel, där företagare som driver företag delar med sig av sina erfarenheter.

Artikel ur Biz 4
text Karin Aase illustration Mats Johansson

LÄS MER

Guiden till trygga affärer >>
Skydda ditt varumärke >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode