Menu

Nyttiga tips för framgångsrikt företagande

Läs om hur du enkelt kan bli bankdirektör på en dag, hur du sätter rätt pris på rätt vara och om tre måste-appar för företagaren.

Starta din egen bank

Det svenska företaget Toborrow lanserade förra året tjänsten som låter dig eller ditt företag bli bank. Här kan svenska företag ansöka om lån och sedan är det fritt fram för vem som helst att låna ut pengar till företaget. Så här fungerar det:

Du kan låna ut precis så mycket eller lite du vill – i många av lånen finns det långt över 50 kreditgivare som tillsammans ger lånet. Är det väldigt många som vill låna ut pengar till ett specifikt företag så ”vinner” de kreditgivare som kan erbjuda den lägsta räntan.

I de nyligen avslutade projekten ligger räntan på mellan 8 och 10 procent, vilket ju är klart bättre avkastning än att ha pengarna på företagskontot.

Obs! Det är till syvende och sist du som tar kreditrisken om låntagaren inte kan betala tillbaka pengarna.

Sätt rätt pris

TRE APP-MÅSTEN FÖR FÖRETAGET

Välj vem du vill prata med. Företagare saknar helt det skydd som NIX-registret ger,mängder av oseriösa företag struntar också i NIX ochringer ändå. Med Mobinix är det du som bestämmer.

All världens nyheter – på ditt sätt. Omni är nyhetsappen som slagit igenom med en knall.Välj vilka områden och ämnen som intresserar dig och fåsvenska såväl som internationella perspektiv.

Analys för företagswebben. Nu kan du äntligen kolla hur det går för företagets sajtvia denna smarta app som har fått ett helt nytt utseendeoptimerat för mobiltelefoner och surfplattor.

Halv nio hos mig?

Christofer Gradin Franzén grundade Hoffice för att råda bot på ensamarbetet som frilansare. Numera arbetar han tillsammans med andra egenföretagare och låter sitt hem fungera som ett frilanskontor på dagtid.

Vad är poängen med Hoffice?
– Jag och min vän Johline Lindholm satt förra året och funderade över våra respektive arbetssituationer, vad som inte kändes okej och vad vi längtade efter. Vi ville framför allt ha ett socialt och stödjande sammanhang samt tydligare gränssättning mellan arbete och fritid. Vi kände dock inte att vi var beredda att lägga pengar på ett kontor. Ensamheten framstod som boven i dramat och vi bestämde oss för att börja bjuda in andra till våra hem för att arbeta.

Fungerar det bra?
– Ja! Man får stöd av andra och man kan rikta fokus mot det som är viktigast – att planera och hålla sig till sina planer. Dessutom får man fira med andra när man lyckas med något. Hoffice är en metod för co-working som gör att arbetsdagarna blir både fantastiskt effektiva och ger stora mervärden i form av hälsa och välmående.Citat Andrew Carnegie

Hur gör man om man vill vara med?
– Titta in på www.hoffice.nu, där finns länkar till de olika Hoffice-grupperna som är aktiva i nuläget. Det finns också instruktioner för hur man går tillväga för att starta en egen Hoffice-grupp.

Fyra tips för tidsoptimisten

Blir du av någon outgrundlig anledning ofta sen till möten? Här är knepen som säkrar att du blir bra på att hålla tiden:

Planera in färre saker. Det är lätt att ha för många åtaganden, vilket gör det omöjligt att hinna med alla.

 Rensa bort distraktioner. Allt som kan störa din koncentration gör dig mindre effektiv. Sociala medier, automatisk mejluppdatering och snacks är alla frestande att pausa för.

 Ha marginaler. Saker tar ofta längre tid än planerat. Addera därför några minuter extra till din tidsberäkning.

 Var tydlig med din tidsram. Har du bara avsatt 20 minuter för ett möte kan du inleda med att säga det. Då ger du den andra mötesdeltagaren chansen att fokusera på det viktigaste. KÄLLA: CHEF.SE MED FLERA.

Läs mer:

Insektslunch och botox på jobbet? >> 
Har du koll på vem du upphandlat med? >> 
Orka, ät och kom ihåg bättre >> 
Trender och tips för arbetslivet >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode