Menu
Försprång för småföretagaren

Trender, nyheter & statistik

Förmågan att förhålla sig till teknologin blir allt viktigare och störst förändring väntas det bli för jobb inom finanssektorn. Här presenterar vi en rad tekniska nyheter som kan vara till nytta på olika sätt.

Jobbrevolutionen är här

Vi står på tröskeln till den fjärde industriella revolutionen – den största i mänsklighetens historia enligt World Economic Forum. ”Industri 4.0” kallas det och avser den kommande revolutionen efter ånga, löpande band och robotar. I en ny rapport konstaterar de att arbetsmarknaden är i snabb förändring. 2020 kommer förmågan att förhålla sig till teknologin värderas högre än sociala färdigheter. Störst väntas förändringen bli för jobb inom finanssektorn.

Tappat något? Lugn det fixar sig.

XY Find It är en trackingprodukt som hjälper oss människor att hålla reda på allt vi bryr oss om – nycklar, husdjur, barn, handväskor med mera – med hjälp av en smartphone. Allt du behöver göra är att fästa en liten beacon på dina ägodelar och koppla ihop med din smartphone så att du alltid kan spåra dem via bluetooth. Det säkra, krypterade, cloudbaserade, flexibla spårningssystemet gör det möjligt för dig att kontrollera och dela dina XY beacons med andra du litar på.

Framtidens sätt att betala 

Grejen med blockchain
Utbytet av ”värdehandlingar” kan göras direkt mellan två individer, globalt och utan mellanhänder som banken. Det gör affärerna snabbare och billigare.

Så funkar blockchain
I sin enklaste form går tekniken ut på att transaktionerna skrivs in i en bok som är öppen för alla användare. Varje transaktion blir till ett eget block som bara är giltigt om det hänger ihop med blocken innan och efter. De bildar en blockchain.

Blockchain-revolutionen
Utan mellanhänder skulle artister kunna få betalt för sin musik direkt av konsumenten och aktiehandeln bli billigare. Men bankerna jobbar också för att kunna leverera snabbare tjänster med teknikens hjälp. Exemplen är många!

AltworkLigg ner och jobba

Altworks arbetsplats påminner om en tandläkarstol. Tack vare magneter sitter datorn på plats även när den hänger upp och ner. Grundtanken är att du placerar dator och skärm på en hållare ovanför en justerbar stol. När du fäller ner den i liggande läge följer datorn, skärmen och bordet där du har tangentbord och mus med för bästa komfort. Företaget självt beskriver arbetsstationen som skräddarsydd för användare med högintensiva arbeten med minst 4 timmars arbete framför datorn. Altwork har till stor del finansierats med hjälp av privata investerare och är nu i slutskedet av sin produktionsfas där man ger en rabatt på upp till 2 000 dollar för dem som förhandsbokar ett exemplar av denna futuristiska arbetsstation.

Solceller lösningen för döda telefoner

Nu har vi snart sett slutet på de urladdade telefonernas epok. Amerikanska teknikföretaget Sunpartner Technologies har tillsammans med japanska branschpartnern Kyocera utvecklat en smartphoneprototyp som laddar batterierna med hjälp av solenergi. Enligt forskarna ska tre minuters solenergi ge en minuts samtalstid. Skärmen har ett tunt, transparent lager av solceller under touchytan och går att applicera på alla slags smartphones. På sikt kan den ersätta strömsladden, förutspår teknikduon.

Tre nya appar du inte kan vara utan

Träffa främlingar över en middag
Nätverka genom att träffa främlingar över en middag. I appen Airdine kopplas värdarna till hemmamiddagar ihop med matglada gäster. Ungefär som Airbnb fast för mat.

Happy xÄntligen slutbråkat med exet
Happy x är appen som underlättar vardagen för alla separerade föräldrar. Där samlar man alla utlägg för barnen. Ett enkelt sätt att göra en rättvis fördelning, utan tjafs.

MintscrapsHjälp med att få stopp på matsvinnet
Appen Mintscraps är till för alla restaurangägare som vill få stopp på matsvinnet. Genom att lära sig förstå varför svinnet uppstår och ha koll går det att minska. Hållbart och kostnadsmedvetet.

Tidningen BizKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode