Menu
Nibe tipsar

Bästa vägen till superbetyg i kreditvärdighet

I 25 år har värmepumpsföretaget Nibe rankats till den högsta kreditvärdigheten ett företag kan få. Här tipsar de om sin strategi för att behålla sin kvalitetsstämpel.

Per Alvarsson, Nibe.

Nibe klassas som ett Diamantföretag

Ända sedan Bisnodes kreditvärderingssystem infördes för 25 år sedan har värmepumpsföretaget Nibe AB rankats till det högsta betyget, AAA. Det innebär också att de klassas som ett Diamantföretag, en utmärkelse som Bisnode delar ut för att uppmärksamma de företag som lyckats upprätthålla den högsta kreditvärdigheten under 25 års tid. Något mycket få företag lyckas med – men Nibe har gjort det:

– Den främsta orsaken till att vi har lyckats bibehålla det högsta kreditbetyget under alla år är att vi arbetar utifrån tydliga mål och ser till att uppnå dessa – så bygger man en stabil ekonomi, säger Per Alvarsson, redovisningsansvarig på Nibe.

De mål Per Alvarsson framförallt talar om:


Nibe ser till att rörelsemarginalen är minst 10 procent i förhållande till omsättningen.

Företagets soliditet ska inte understiga 30 procent och avkastningen på eget kapital ska uppgå till minst 20 procent.

Målsättningen är att Nibe ska ha en tillväxt på 20 procent per år.

– Tillväxtmålet är svårast att uppnå, men att hålla målet för rörelsemarginalen är det viktigaste. Gör vi det har vi alltid en stabil ekonomi och bra kontroll över kassaflödet, vilket i sin tur gör att vi kan sköta alla betalningar till bank, leverantörer och myndigheter. Med ordning och reda på våra rutiner ser vi till att alltid ha en stabil ekonomi.

Att Nibe klassas som ett AAA-företag är en styrka för företaget. Det gör att de betraktas som en trygg partner av såväl kunder som leverantörer, menar Per Alvarsson, som berättar att Nibe själva använder Bisnodes kreditvärderingssystem som en del i rutinerna med nya kunder och leverantörer.

– Har du kvalitet i hur du sköter dina finanser så tror jag att det avspeglar sig i alla andra delar av företaget också.

Förenklar beslut

Emilio Villegas är analyschef på Bisnode och kan skriva under på vikten av långsiktighet och kvalitet för att lyckas med sitt kreditvärderingsarbetet:

AAA-logotyp– Vi var först ut med ett helautomatiserat system vilket ger oss en unik erfarenhet. 2 400 beslutsregler resulterar i ett lättförståeligt betyg som gör det lätt för våra kunder att fatta bättre beslut om vem de ska göra affärer med. Att vi ständigt validerar systemet gör att det alltid är aktuellt. Att vi har hög kvalitet på modellen, som vi är helt transparenta med, ger trovärdighet till det företag som kan visa upp vårt högsta betyg.

Så funkar AAA

Kreditvärderingen är en mycket komplicerad process som värderar hur ett företag mår finansiellt, men resultatet är enkelt att tolka: AAA är det högsta betyget som betyder att företaget har högsta kreditvärdighet, sedan kommer AA och A. Nystartade företag där ingen negativ information finns får kreditbetyget AN. Kreditbetyget B betyder kredit mot säkerhet och C att kredit avrådes. Företag där viktig information saknas eller är inaktuell får kreditbetyget – (streck), liksom företag som inte är aktiva.

– Vi kan förutspå 9 av 10 konkurser tolv månader i förväg. Att vi dessutom verkar på nordisk nivå gör att våra kunder kan ha en bevakningsportfölj för flera länder samtidigt, med en modell som gör det enkelt för kreditchefen att göra sin riskanalys, säger Emilio Villegas.

Läs även:

Beställ kreditbetygsprodukter - diplom, intyg, logotyper »
Konsten att skapa ett gasellföretag »

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Emilio Villegas
Emilio Villegas

Kontaktperson
070 947 11 15
emilio.villegas@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode