Menu
Nyheter från Bisnode

Misstänkt kreditbedrägeri i sex procent av alla konkurser

Av de 6 000 aktiebolag som gick i konkurs under 2012 involverade minst 350 konkurser misstanke om kreditbedrägeri, visar vår manuella kartläggning av bedrägeri kopplat till konkurser. Av de hundra största konkurserna som skedde i Sverige under föregående år var minst 13 stycken tydliga kreditbedrägerier. Anmälningarna för bedrägeri har mer än fördubblats sedan 2006 och mörkertalet är stort. Men du kan skydda dig mot bedragarna.

Baserat på förlustbelopp föreligger hög bedrägeririsk för cirka 7,4 procent eller cirka 350 miljoner kronor av alla konkursförluster under 2012. Detta innefattar endast rapporterade betalningsanmärkningar och konkursfordringar. Skulle uteblivna konkursfordringar, skatter och övriga samhällskostnader adderas estimerar Bisnodes analytiker kostnaden till ett flertal miljarder kronor.

En anledning till att bedrägerierna ökar är att det är relativt enkelt och ofarligt att genomföra dem. Av dagens misstänkta företagsbedrägerier är det endast cirka 10 procent som går så långt som till fällande dom i domstol.

BEDRAGARE GÅR ATT UPPTÄCKA

Bedrägeriföretag är duktiga på att visa sig kreditvärdiga och hinner ofta lura många innan konkursen är ett faktum. Men även om det är svårt att upptäcka bedrägeriföretag finns det flera tydliga varningssignaler. Att styrelsen nyligen är utbytt och att företaget fått många kreditförfrågningar på kort tid är exempel på indikatorer Bisnode arbetar med i sina bedrägerilösningar. Att personerna i styrelsen har konkurser i bagaget är också dubbelt så vanligt hos bedrägeriföretagen.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT BEDRÄGERI

Bedragare är svåra att upptäcka men lämnar ofta spår efter sig på något sätt. Du kan göra många saker för att skydda ditt företag från bedrägeri. Det viktigaste är att ha god insyn i vem du gör affärer med och att ha bra rutiner som försvårar för bedragaren.

Viktigt att svara på för dig som leverantör:

 • Är du säker på vem du säljer/levererar till?
 • Hur ser bolagets ekonomi ut?
 • Är adressen ny?
 • Har företaget nyligen bytt styrelse eller har revisor utträtt på egen begäran?
 • Har omsättningen ökat dramatiskt/onormalt?
 • Levererar du till ett känt ställe, till en signerande person? Vägra leverera till företag som vill att du "lämnar på lastkajen"

FAKTA OM KREDITBEDRÄGERIER

 • Av 6 000 konkurser under 2012 involverade minst 350 st misstanke om kreditbedrägeri
 • Av de 100 största konkurserna så var minst 13 st tydliga bedrägerier
 • Anmälningarna om bedrägeri har fördubblats sedan 2006
 • Baserat på förlustbelopp föreligger hög bedrägeririsk för ca 7,4 % eller ca 350 miljoner sek av alla konkurser under 2012. Skulle uteblivna konkursfordringar, skatter och övriga samhällskostnader adderas estimerar vi kostnaden till ett flertal miljarder kronor.
 • Av dagens misstänkta företagsbedrägerier är det endast ca 10% som går så långt som till fällande dom
 • Att styrelsen nyligen är utbytt och att företaget fått många kreditförfrågningar på kort tid är varningssignaler
 • Att personerna i styrelsen har konkurser i bagaget är dubbelt så vanligt hos bedrägeriföretag

Så kan Bisnode hjälpa dig undvika bedrägerier

Klicka här för att se pressmeddelandet

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode