Menu
Hjärnskolan

Minnestips och fördelarna med placebo

Visste du att du tar mer genomtänkta beslut tidigt på dagen, och att du kan lura både hjärnan och resten av kroppen med placebo för att uppnå det du vill? Här har vi samlat några intressanta fakta om hjärnan.

Så förbättrar du minnet

Vill du bli bättre på att komma ihåg saker? Då kan du använda den så kallade loci-metoden som baseras på faktumet att vi har lättare att komma ihåg saker om vi visualiserar dem.

Mer specifikt går metoden ut på att man visualiserar ett rum som man känner till väldigt väl, till exempel sitt hem, och sedan utnyttjar bilden av platsen för att komma ihåg saker.

Se sakerna i ett sammanhang

Säg att du ska memorera en shoppinglista till exempel. Börja med att visualisera din lägenhet och placera ut varorna i den. Kanske ser du hur brödet står uppskivat på köksbordet eller hur servetterna ligger bredvid diskstället. För att spetsa till minnet ytterligare är det dock det bra att visualisera produkterna i mer ovanliga sammanhang – brödet hänger istället och dinglar uppe på taklampan och servetterna håller på att börja brinna eftersom någon har lämnat dem på spisplattan.

Gå igenom lägenheten ett par gånger i ditt huvud och titta på produkterna, så kan du skippa shoppinglistan sedan.

Vinsten med placebo

Om man tror att saker ska lösa sig så gör de ofta det. Och det är ingen slump, forskning visar att vad vi förväntar oss faktiskt påverkar våra kroppar.

Man har visat att två människor som dricker en likadan milkshake får olika fysiska effekter beroende på om de tror att den är nyttig eller onyttig, berättar Karin Jensen som forskar kring förväntningar och placebo på Karolinska institutet.

HjärnaEffekterna av det experimentet var tydliga. De som trodde att de drack en onyttig milkshake full av socker tyckte inte bara att den var godare, deras hjärnor signalerade till och med mättnad tidigare genom att skicka ut mättnadshormoner – trots att de två försöksgrupperna drack exakt samma sak.

Övertygelsen helt avgörande

Hjärnan baserade alltså inte sin reaktion på innehållet utan på vad personerna trodde att den innehöll. Ett annat experiment visar att det lönar sig att tro på det man gör.

I detta experiment berättade man för en grupp hotellstäderskor att städningen var som ett träningspass och att det var bra för kroppen. En annan grupp städerskor fick generell information om träning, utan att säga något om att deras jobb skulle kunna vara bra för kroppen.

– Efter en tid mätte man resultaten och det visade sig att den första gruppen fått bättre fysik. De hade en mer hälsosam vikt och bättre fysiologiska värden än tidigare. Den andra gruppen, de som inte tänkte på jobbet som träning, hade fått jämförelsevis sämre fysik. Dina förväntningar kan alltså bli till en självuppfyllande profetia – till och med rent fysiskt. 

”5 040 är antalet binära tal som Marwin Wallonius lyckades memorera på 30 minuter under VM i minne i december. Rekordet gav Wallonius en guldmedalj.”

Lider du av beslutströtthet?

Fenomenet ”decision fatigue” har diskuterats vitt och brett i USA de senaste åren, inte minst efter att en studie visade att domare var mer benägna att neka fångar villkorlig frigivning mot slutet av sin arbetsdag jämfört med på morgonen, då de inte hade tagit lika många beslut. Fundera på det; Hur påverkas dina egna val av en hel dags beslutsfattande?

Gå på magkänsla

Låter du magen bestämma när du gör intelligenstester? Det är inte nödvändigtvis en dålig idé, menar Psychology Today. I ett forskningsexperiment från University of London fick människor göra ett visuellt perceptionstest där de bland annat skulle hitta avvikelser i ett symbolmönster – och de som följde sin instinktiva gissning fick faktiskt bättre resultat än de som tog sig tid att tänka efter.

Brains tema NeuroledareKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode