Menu
Kicka igång synapserna

Maxa kreativiteten

Att vara kreativ är numera i det närmaste ett måste. Chefer vill ha kreativa medarbetare, kreativa lösningar efterfrågas från höger och vänster och större företag startar nu upp så kallade ”Creative-avdelningar” som ska leverera nyskapande och innovativa möjligheter till sina kunder. Men vad är egentligen kreativitet, och hur maxar du din egen? Vi bjuder på fem tips:

ettLeta inte efter rätt lösning

Ett svenskt exempel på att kvantitet föder kreativitet kommer från Alf Rehn som forskar i kreativitet och har skrivit boken ”Farliga idéer”. I sin bok berättar han att han brukar ge sina elever i uppdrag att komma på 20 affärsidéer på 45 minuter. Medan de första idéerna ofta är förutsägbara och tråkiga så är de sista fem idéerna, när hjärnan tvingas tänka nytt, i högre utsträckning riktigt kreativa. Så leta inte efter ”rätt” lösning – leta efter alla lösningar!

två

genier av sin tidKvantitet ger kreativitet

Forskarvärlden har en del kvar att göra innan de med säkerhet vet vad kreativitet är, och hur den uppstår i hjärnan. Men en sak verkar de flesta vara eniga om – att kvantitet föder kreativitet. Så om du vill komma på den där unika idén eller måla den där fantastiska tavlan så är det bästa rådet att komma på massor av idéer och måla mängder av tavlor. Kolla in hur produktiva några av historiens främsta genier var:

Pablo Picasso målade över 20 000 tavlor.

Johann Sebastian Bach komponerade minst ett nytt verk i veckan. Över tusen av hans verk har överlevt tills i dag, men det finns experter som tror att han komponerade över 10 000 symfonier.

Thomas Edison innehar fler än 1 000 patent och genomförde fler än 9 000 experiment innan han lyckades uppfinna glödlampan.

treKreativitet = Psykisk sjukdom?

Det finns ett samband mellan kreativitet och psykisk sjukdom, och nu finns det en teori om varför det är så. Professor Fredrik Ullén vid Karolinska Institutet har visat att dopaminsystemet hos högkreativa människor liknar det hos individer som lider av schizofreni. I båda fallen finns nämligen en lägre täthet av något som kallas dopaminD2-receptorer i thalamus i hjärnan. Thalamus är en viktig kommunikationsnod i hjärnan och den lägre tätheten av dessa receptorer skulle kunna göra att mer information passerar genom Thalamus och ger hjärnbarken tillgång till mer information. Detta innebär inte alls att kreativa människor lider risk för att drabbas av psykisk sjukdom – men kan hjälpa till att förklara hur vissa människor kan tänka mer ”utanför boxen” än andra.

fyraHitta din egen kreativa tid 

Vissa människor är som mest kreativa på kvällen och andra på morgonen. Kreativa människor är duktiga på att anpassa sig efter dessa tider. Det finns till exempel många författare som går upp klockan 3 på morgonen för att skriva – helt enkelt eftersom de vet att de är som mest kreativa då. Det finns också studier som visar att vi har lättast att vara kreativa när vi är lite trötta. Så fundera över din egen kreativitetsklocka och anpassa dig därefter.

femBryt mönster och bli mer kreativ

Hjärnan tycker om mönster och rutiner – den vill helst göra samma saker och ting på samma sätt. Det är tryggt och säkert, åtminstone var det så på den förhistoriska savannen i Afrika där den mänskliga hjärnan utvecklades. Men rutiner är inte direkt kreativitetens bästa vän. För att bli mer kreativ – och det går – så måste du utmana dig själv. Du måste medvetet börja göra saker på nya sätt. Här är några exempel:

Ta en annan väg till jobbet. Det tränar hjärnan att tänka i nya mönster.

Läs en ny branschtidning varje vecka. Strunta i morgontidningen och förkovra dig i en annan bransch i stället. Eller varför inte läsa en tidning om skidåkning eller hästägande? Nya intryck sporrar kreativiteten.

Byt typsnitt på datorn. Få synapserna att göra nya kopplingar genom att förändra småsaker i din vardag – små detaljer kan ge dig nya infallsvinklar.

Fråga någon oväntad om råd. Ofta pratar vi med samma personer om samma saker. Men vad händer om du frågar din son om en utmaning på jobbet – eller din sjukgymnast?

Gå på studiebesök. Ta en timme varje vecka och gör något nytt. Besök ett företag som jobbar med något helt annat, börja med en ny sport eller börja studera botanik, valet är ditt.

Tidningen Biz


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode