Menu
Bisnode Brains

Magnus Silfverberg – med fokus på data

Från koncernchef på datadrivna Betsson till vd och koncernchef på Bisnode. Med fokus på data ska Magnus Silfverberg ta Bisnode till nya nivåer.

Magnus SilfverbergVilka utmaningar står Bisnode inför?

– För att skapa tillväxt i bolaget behöver vi bygga Bisnodes position på den hyperintressanta marknaden för data, både big data och smart data. Samtidigt som vi gör detta måste vi vårda kostnaderna för att skapa bättre lönsamhet. Det är alltid en utmaning av rang att lyckas med det.

Hur viktig kommer smart data att vara för företag i framtiden?

– Det kommer vara extremt viktigt för de flesta bolag och det kommer betyda allt för några få bolag som ser sin förmåga att utnyttja data som sin främsta konkurrensfördel.

CitatHur har du arbetat med analys i ditt tidigare arbete?

– Betsson analyserar sin kunddata in i minsta detalj. Detta gör man för att få svar på verksamhetskritiska frågor som exempelvis varför man förlorar kunder. Varje avtryck Betssons kunder gör när de använder produkterna lagras, analyseras och återanvänds för att utveckla kundupplevelsen till det bättre.

Vad tar du med dig från Betsson in till Bisnode?

– Jag har sett vad man kan göra med data. Jag har sett en glimt av framtiden och sett det värde som data kan skapa åt företag som Betsson. Med den erfarenheten kan jag tydligt se vilken roll Bisnode kan ta för att leverera värdeökning åt sina kunder framöver. Dessutom tar jag såklart med mig massa erfarenheter av digital verksamhet och att vara ledare för ett ganska stort bolag.

Hur tycker du att arbetet med analys utvecklats de senaste åren?

– Analys har gått från att vara Business Intelligence, drivet av teknikorganisationen och chief information officer, till att vara big data/smart data drivet av företagets dataorganisation och chief digital officer.

Vilka företag tycker du använder sig av smart data på ett intressant sätt?

– När jag var i San Francisco träffade jag bland andra Ebay och Facebook. Båda bolagen har ett extremt sofistikerat sätt att använda data. På Ebay så räknar man exempelvis ut alla kunders ”sannolikhet att köpa” avseende varje enskild produkt. Grunden till att räkna ut det är baserat på all deras egen och extern data. Det är faktiskt väldigt coolt.

Hur kommer du att utveckla koncernen framåt?

– Det är för tidigt att säga. Först kommer jag att ägna mig åt att lära känna bolaget och dess kunder. Sedan kommer jag tillsammans med ledningsgruppen jobba fram en strategisk plan och tydlig riktning som vi alla kan jobba efter de närmaste åren. ■

Läs även

Temartikel: Framtiden tillhör den som kan förädla big data till smart data >>
Statistiksnillet Hans Rosling om hur han gör för att förstå världen med hjälp av siffror >>

Brains - Tema Smart Data

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode