Menu
Tips till dig som driver företag

Livet som entreprenör

Livet som entreprenör är sällan en sopad bana. Vi frågar oss om entreprenörskap är något som ligger i blodet hos vissa människor eller helt enkelt ett tankesätt vi lär oss under uppväxten. Vi bjuder också på både framgångsknep och peptalk för dig som någon gång misslyckats med din idé.

Mirjam Van PraagMiljö är viktigare än arv för blivande entreprenörer

Ligger entreprenörskap i våra gener eller handlar det om vår uppväxtmiljö? Både och, säger entreprenörskapsforskaren Mirjam van Praag som undersökt adopterade svenska barn. Det visar sig dock att uppväxten spelar dubbelt så stor roll som generna.

Mirjam van Praag har tittat på adopterade svenska barn födda före 1970, och inkluderat yrkesdata från deras adoptivföräldrar och biologiska föräldrar.

– Om det finns entreprenörer bland de biologiska föräldrarna så ökar sannolikheten för att barnen blir entreprenörer med 20 procent. Men om adoptivföräldrarna är entreprenörer så ökar sannolikheten med 40 procent.

För svenska beslutsfattare, som säger sig vara måna om att fler ska vilja starta företag, är detta glädjande nyheter. Om allt hade funnits i generna hade det ju varit svårt att förändra situationen, men om det handlar om uppväxten kan ju skolan göra skillnad. Detta är också en viktig del i Mirjams forskning, och hon har tittat på hur skolan påverkar entreprenörskap.

– Forskningen visar att ju bättre utbildning man får desto större chans är det att man blir framgångsrik som entreprenör. Kopplingen mellan framgång och utbildning är till och med större än hos anställda.

Specifik entreprenörskapsutbildning har tyvärr inte visat sig vara lika effektiv. I grundskolan och på gymnasiet har den här typen av utbildning en påverkan, men på universitetsnivå har den lilla forskning som gjorts inte visat på någon märkbar effekt.

– Om man vill främja entreprenörskap genom skolväsendet är därför två saker viktiga. Det första är att inkludera entreprenörskapsträning tidigare i skolväsendet. Det andra är att se över hur man lär ut och motiverar till entreprenörskap på universitetsnivå – alldeles för många ambitiösa och kompetenta människor väljer bort företagande på den nivån.

"Hemligheten bakom framgång ligger inte i att göra sitt jobb, utan att upptäcka den som är mest lämpad att göra det."
Andrew Carnegie, amerikansk affärsman och filantrop.

Fem sätt att slipa ditt entreprenörskap

Hitta fler delägare

Nu har riskkapitalismen nått nätet på riktigt. Med Equity Crowdfunding kan privatpersoner investera i ditt företag mot en ägarandel. Skillnaden mot att ta in kapital via ”vanliga” riskkapitalister är att investeringarna är mindre och investerarna fler. Ett framgångsexempel är svenska Virtuous Vodka som på åtta veckor samlade in en miljon kronor från 119 nya delägare.

TED talks föreläsning om framgång

Undrar du hur man blir framgångsrik? Kolla då in den ultimata inspirationsföreläsningen med Richard St. John på TED Talks. Han har analyserat varför en del människor blir framgångsrika: Är det för att de är smarta eller har de bara tur? Han har träffat och intervjuat 500 ultraframgångsrika människor och kokat ner dessa samtal till åtta egenskaper som förenar dem alla. Har du för mycket att göra? Ingen fara – föreläsningen är bara tre minuter lång.

Tjäna pengar på att göra gott

Allt fler företag går med vinst på affärsidéer som fördjupar sig i samhällets problem och utmaningar. Socialt entreprenörskap är en framtidsnisch. Läs mer om socialt entreprenörskap här »

Lyckas med din E-handel

Förra året e-handlade nära fem miljoner svenskar för sammanlagt 55 miljarder svenska kronor. Vill du ha en del av den kakan är det bäst att ha koll på vilken betallösning som funkar bäst för just din webbshop. Här går vi igenom vad du behöver tänka på för att välja rätt. Läs mer om smidig betalning på webben »

Inspireras av andra

Låt dig inspireras av tio innovativa svenskar som gjort stort avtryck med allt från intimdeodoranter och roliga strumpor till en helt digital domstol. Se listan med 10 framstående svenska nytänkare »

Och kom ihåg att det inte är fel att misslyckas ibland

"Jag har inte misslyckats, jag har bara hittat 10 000 sätt som inte fungerar”

Uppfinnaren Thomas Edison

Tre svenska företagsfiaskon som kanske bara var före sin tid ...

JOOST Skypegrundarna Niklas Zennström och Janus Friis behövde knappast pengarna men satsade ändå på tv-tjänsten Joost. 2009 la man ner verksamheten och förlusterna uppgick till över miljarden. Men kanske vara man bara före sin tid – nu går tv-tjänsterna som tåget.

Sara Bakely citatBOO.COM Det klassiska it-booms fiaskot kostade också investerarna en miljard, pengar som spenderades på lyxiga Londonkontor och annan extravagans. Men kläder på nätet skulle visa sig vara en svårslagen idé 15 år senare.

SPRAY Mailportal, dejting på nätet,sökmotor och webbhotell – svenska Spray hade många moderna tjänster i sin portfölj. Men de kunde inte ta sig genom it-kraschen och värderingen sjönk från 5,4 miljarder till 150 miljoner kronor på sex år. Spray Date och Spray Mail lever dock kvar som varumärken även i dag.

Vägen tillbaka efter konkursen

Varje år går ett tusental svenska företag i konkurs. Vi har tagit en närmare titt på en fruktad, men inte särskilt ovanlig, situation för företagare.

Fredrik Tengström, advokat på Vinge i Göteborg, har  haft hand om både stora och små konkurser. Han ser konkurser som en möjlighet för företagare att göra om och göra rätt.

"De som startar företag är entreprenörer och chanstagare. De är nyttiga för samhället och vi behöver dem." Läs mer om livet på andra sidan konkursen »

Läs även: 

3 Framgångsfaktorer för tillväxt »  
Branschdödarna - om disruptiv innovation »  
Sex världsförbättrare »Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode