Menu
Listan

Beslutsångest?

Vad är det egentligen som påverkar oss när vi fattar beslut? Brains guidar dig genom beslutsdjungeln.

EttFör mycket information
Du ska köpa en ny bil och den ska vara krocksäker, ha stark motor, mycket packutrymme och bra andrahandsvärde. Du hittar din bil, men sedan kommer du på att den ska vara bränslesnål också. Hur ska parametrarna värderas gentemot varandra? För mycket information kan göra det svårt att fatta optimerade beslut.

 TvåHur ofta du har hört något
Du har flera gånger hört om en säker investering, men aldrig från någon insatt. Ändå investerar du, eftersom vi tror på det vi hör ofta, även om källorna egentligen inte är trovärdiga.
 

TreDet som hänt nära i tiden
Vem vill ta flyget dagen efter en stor flygkrasch? Sannolikheten att olyckan inträffar igen är ju knappast högre än tidigare. Händelser som sker nära i tiden brukar vi ge för stor vikt. Hjärnan lägger dessutom tonvikt vid det som bekräftar det vi redan tror på.

FyraDet konkreta
Din kollega berättar om en bra analysmetod, men du har läst att den inte är pålitlig. Ändå tror du att den är bra, eftersom vi bedömer att konkret information, som kollegans utsaga, är pålitligare än abstrakt information.
 

FemDina vanor
Du ska göra en analys och använder samma parametrar som du brukar. Det beror på att vi tenderar att fortsätta fatta de beslut vi redan har tagit och upprepa handlingar, även om situationen har förändrats.


Text: Mikaela Leander

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode