Menu
Teknik

Lilla logotypskolan

Vad gör dem storslagna, vilka bör vi skrota innan de nått visitkortet och när behöver vi dem överhuvudtaget? Biz har pratat loggor med grafiska formgivaren Edvard Scott.

Testa dig själv, vilka loggor känner du igen?

Edvard Scott på Stockholm Design Lab tycker inte att logotypen gör varumärket, däremot kan ett starkt varumärke synas bättre genom en bra logotyp.

– Logotypen är en genväg till de konnotationer som ett företag skapar i människors medvetande. Sedan krävs det en massa arbete för att se till att de konnotationerna är positiva och inte negativa.

Funderar du själv på att skaffa en logotyp eller att byta ut din gamla? Här är formgivarens svar på de vanligaste frågorna:

Behöver jag en logga?

– Det är inte en självklarhet. För många småföretagare har loggan ingen annan funktion än som hemknapp på deras webbsida. Loggans betydelse beror bland annat på företagets storlek och bransch – har du till exempel ett klädmärke är det förstås viktigt.

Vad kostar en logga?

– Det går tyvärr inte att svara på. Det finns hemsidor som gör loggor för ett par dollar och byråer som tar miljontals kronor för dem. Några som kom undan väldigt billigt är Nike som 1971 betalade designstudenten Carolyn Davidson drygt 250 kronor för sin Swoosh-logotyp. Jag vill dock starkt rekommendera att inte ”bara” köpa en logga – de fungerar sällan bra utan en visuell identitet som definierar företagets färger, typsnitt och så vidare.

Edvard ScottVad är trendigt inom loggor i dag?

– En trend som till och med har sin egen tumblr-sida är att kombinera enkla geografiska former och enstaka bokstäver, till exempel ett kors och fyra bokstäver. Men jag skulle försöka undvika att följa trender; loggor ska hålla länge och gärna kännas tidlösa.

Hur gör jag en logga som håller?

– Satsa på enkelhet. Mitsubishis treuddade stjärnsymbol är till exempel praktiskt taget oförändrad sedan 1870-talet. Det är inte överraskande att den kommer från Japan som har en tradition av vapensköldar med enkla, geometriska former.

Måste jag ha en svartvit logga?

– Absolut inte, men loggan du har bör också se bra ut i svartvitt. Glöm inte att fundera på var loggan ska visas när du väljer färger. Behöver loggan bara existera på en skärm gäller andra regler än om den ska kunna tryckas på en Finlandsfärja.

Jag vill ha en symbol som logga

– hur ska jag tänka då? – Gör symbolen enkel och lite egen. Min favoritsymbol tillhör det australiska textilfibervarumärket Woolmark. Den knyter an till verksamheten genom att föreställa ett garnnystan.

Ska jag ha med mitt namn i loggan?

– Det beror på. Ser ditt namn bra ut i text? Kommer det att fungera internationellt om företaget växer? När företag blir riktigt stora gör de ofta om längre namn till förkortningar för att namnen ska kunna uttalas världen över – PWC är ett bra exempel.

Vad kommer vi att få se mer av i nya loggor?

– Vi kommer nog att återvända till boktypografi. Tidigare har datorskärmarnas pixlar varit så stora att serifer, tecken med små fötter, har sett dåliga ut. Men nu har den digitala tekniken nått så långt att den gör seriferna rättvisa.

Kan jag byta logga?

– Att byta ut din logga helt och hållet är ett stort drag, men alla stora företag justerar sin logotyp med jämna mellanrum. Det kan dock bli en kostsam process, inte minst att byta ut allt material med den gamla loggan.

FACIT:

01. PEPSI | 02. PEUGEOT | 03. SKODA | 04. WOOLMARK | 05. FJÄLLRÄVEN | 06. MITSUBISHI | 07. LUFTHANSA | 08. ROLLING STONES | 09. TWITTER | 10. SCOUTERNA | 11. WWF | 12. KUNGSÖRNEN | 13. LACOSTE | 14. NIKE

Text: Nanna Brickman

Läs även om:

Loggorna vi känner igen >> 
Skydda ditt varumärke >>

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com.

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode