Menu
Ledare: Björn-Erik Karlsson

Bra svenska idéer har letat sig ut i världen

När vi satte temat för detta nummer av Brains for mina tankar iväg. Så snabbt globaliseringen totalt förändrat våra liv.

Björn-Erik Karlsson Nordenchef BisnodeJag minns när min farfar berättade om när han för första gången kunde köpa bananer i handelsboden. Från den gången för inte ens 100 år sedan, när den globala handeln satte fart, har så mycket hänt. Bra svenska idéer har letat sig ut i världen – tänk bara på Ikeas framgångar.Med de senaste årens internetrevolution blev världen kopplad till våra tangentbord och snabbt kunde exempelvis Niklas Zennströms Skype skapa massor av nytta globalt. Men hur ska man tänka när man som svenskt företag vill etablera sig utomlands? Ska man framhäva det svenska eller bara släppa det och se sig som ett globalt företag? Brains har mött experter och företagare som gjort på olika sätt. Läs deras historia om hur de lyckats utanför Sveriges gränser.

I detta nummer träffar vi även Jeff Stibel som i sin senaste bok väver samman sin kunskap om den mänskliga hjärnan med sina iakttagelser kring internet. Vi intervjuar också Ratos vd Susanna Campbell och så berättar vi om hur stålföretaget Ovako tar tempen på sin kundbas.

Trevlig läsning!

Björn-Erik Karlsson
Nordenchef Bisnode
 
Tre svenska favoriter


1.

Spotify är ett exempel på hur gränslöst svenskt entreprenörskap utmanar ett etablerat ekonomiskt system och hur lilla Sverige tar världen med storm.


2.

Allemansrätten är svår att exportera, men är något som alla vi svenskar kan vara enormt stolta över. Djupt rotat i vår kultur kan säkert grundtanken sporra idén bakom att dela med sig som du kan läsa mer om i detta nummer av Brains.


3.

Midsommarfirandet – det svenskaste av svenskt. Många svenskar ute i världen tar med sig den uråldriga traditionen i försök att på distans få den genuina upplevelsen tillsammans med nära och kära. Den går bara inte att vara utan.
 

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode