Menu
Njut av passionärslivet!

Lathund till pensionärslivet du drömmer om

Prokrastinerare, risktagare eller trygghetsnarkoman, vem är du? Här får du tips och råd utifrån ditt förhållningssätt till pension. Det där ganska trista, men kanske allra viktigaste sparandet. Inte minst för dig som egenföretagare. Pensionsekonomen Mattias Munter ger dig sina bästa tips.

Mattias Munter

Tipsen till dig som är en prokrastinerare

Med 40 år till pension är det inte akut att börja spara men lägg en plan för hur du ska nå upp till en rimlig löne- och pensionsnivå. Involvera din kompanjon och även din partner i planerna och be ditt försäkringsbolag eller din bank om hjälp att hitta de bästa ekonomiska lösningarna.

Stäm av din plan en gång om året och revidera om förutsättningarna förändrats.

Sätt av 1 000 kr i månaden i pensionssparande med premiebefrielseförsäkring (försäkringsbolaget står för inbetalningarna vid långtidssjukskrivning). Då har du ett grundskydd och har kommit över den psykologiska spärren att komma i gång.

Teckna livförsäkring mellan er kompanjoner. Om någon av er dör i förtid kan det bli svårt för den andre att behålla företaget i samband med arvsskiftet.

Teckna en sjukförsäkring, som täcker upp för delar av inkomstbortfallet vid sjukdom, samt överväg en sjukvårdsförsäkring. Att få specialistvård snabbt vid eventuell sjukdom kan vara avgörande för den som nyss startat bolag. 

Tipsen till dig som är en risktagare

Ställ dig den viktiga frågan – anser du dig vara värd större eller mindre förmåner som egenföretagare än som anställd?

Gör en pensionsprognos på Minpension.se och tänk igenom möjligheten att klara dig på den inkomsten som pensionär.

Utnyttja timingen att företaget går bra och sätt av 5 000 kronor i månaden, vilket kan ge 8 000 extra i pension varje månad så länge du lever, från 65 år och framöver.

Ta ut mer i lön, gärna upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt, 36 930 kronor per månad.

Kanske ska delar av utdelningen från bolaget sparas privat med syfte att dryga ut pensionen?

Som proffs på friskvård har du troligen koll på det där med såväl sjukförsäkring som sjukvårdsförsäkring. Men om du inte har fixat detta, gör så redan i dag.

Tipsen till dig som är en trygghetsnarkoman

 

Lägg tusenlappen från det tidigare privata pensionssparandet på tjänstepensionen i stället. Att gå tidigare i pension kostar, och med dagens skatteregler i Portugal är det ingen nackdel med mer tjänstepensionskapital. Då kan du dessutom försäkra dig om att sparandet fortsätter även om du skulle bli sjuk och inte kan arbeta de sista åren.

Fundera igenom vilken lönenivå som är smartast, ett större löneuttag skulle kunna ge ett större utdelningsutrymme till lågbeskattning. Prata med revisorn.

Läs ävenVilken pensionsspartyp är du? »

 
Här är frågorna som du bör ställa dig om din pension, och svaren

 

Jag har precis kommit i gång med mitt bolag, måste jag verkligen tänka på det där med pension?

Drivkraften för en egenföretagare är självklart att genomdriva sin affärsidé och maximera den ekonomiskt. Och ofta tar det lite tid att få snurr på verksamheten. Men pensionsfrågan bör finnas med i planen från start. Pratar vi tjänstepension handlar det inte bara om sparande, det är även en fråga om försäkringar om något händer på vägen, om man blir sjuk eller drabbas av olycka.

Är det inte mer fördelaktigt att se sparandet i bolaget som sin framtida pension? Måste jag verkligen spara i en tjänstepension?

Lägg grunden i en tjänstepensionsavsättning som motsvarar vad du skulle ha haft som anställd samt välj försäkringsskydd som är anpassat till din familjesituation. Sen ska du absolut fundera på var du vill lägga ditt fokus, investera i verksamheten, utdelning eller extra pension.

Ta ut lön eller utdelning, hur påverkar det min framtida pension?

Vad som kan anses vara en”smart lön” påverkas av dina individuella förutsättningar. Här går det inte att generalisera, men det är alltid värt att lägga tid på att hitta rätt kombination av lön, pensionsavsättningar och utdelning.

Hur ofta bör man som småföretagare se över sin pensionslösning?

En gång om året är lämpligt.

 

Tidningen Biz

Läs även 

Livet som entreprenör » 
Vem får ärva företaget? »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode