Menu
Smart analys

Lär känna dina butikskunder på riktigt

”Jag är inte bara mamma, jag är tandläkare också.” Så lät det i en gammal klassisk reklamfilm och i dag kan vi lära oss något viktigt av de orden. När vi som företag ska nå våra kunder måste vi ta hänsyn till mycket mer än bara ålder och kön. Genom smarta analysverktyg kan man nu göra just det.

HandelEn svårtolkad generation

För en generation sedan var det lättare att förutspå hur olika kundgrupper skulle bete sig – och hur de konsumerade. Man skaffade barn i samma ålder och bodde länge på samma plats. Så ser det inte ut längre. I dag är variationen mycket större, livsvalen många fler och en 30-åring kan ha mycket mer gemensamt med en 50-åring än med en person i sin egen ålder. För att ligga steget före konkurrenterna, och konsumenterna själva, ställs det därför allt högre krav på att man verkligen lär känna sina kunder på djupet.

Smart data

Ett sätt att lära känna sina kunder är med hjälp av smart data. Rätt använda kan de stora datamängder som produceras i dag hjälpa ditt företag att svara på många viktiga frågor kring dina kunder och deras konsumtion – i dag och i morgon.

4 saker du kan få reda på med hjälp av smart data:

 

 Kundens köpkraft

Vilken inkomst man har säger inte alltid så mycket om köpkraften. Med smart data kan du få reda på om ett hushålls köpkraft är hög eller låg, alltså om det finns mycket eller lite pengar kvar efter det att räkningarna är betalda. Köpkraften säger inte minst mycket om den enskilde konsumentens priskänslighet.

 Kundens drivkrafter

Vilken personlighet kunden har påverkar hur hon eller han konsumerar. Baserat på mängder av data har Bisnode till exempel delat in Sveriges befolkning i tio personlighetstyper, så kallade personas. ”Livsnjutaren”, ”Äventyraren” och ”Humanisten” har alla olika preferenser och värderingar, vilket påverkar såväl vad de köper som hur du som företag bör kommunicera med dem.

Kundens intressen

Var i livet befinner sig din kund? Vissa 30-åringar har barn och villa, andra lever singelliv i storstan. Kundernas livsfas sätter ramen för vad de är intresserade av och dessutom för hur man bäst får deras uppmärksamhet.

Kundens nästa köp

Genom att kombinera stora mängder av data med historiska konsumtionsmönster kan man i dag räkna ut vad varje kund sannolikt kommer att handla härnäst. Det är i dag möjligt att säga att ”Olle med 72 procent sannolikhet kommer att köpa ny bil inom ett år, att han troligen kommer att välja en stadsjeep och att han skulle vara intresserad av en finansieringslösning”.

Läs mer

Bisnode Kollektion - Nya insikter om konsumenter fördubblar ditt kampanjresultat »
Smart Data är nästa revolution »
Få en glimt av framtiden – Prediktiv marknadsföring i praktiken » 

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode