Menu
Lönsam december

Så maximerar du julhandeln

Snart börjar årets mest köpintensiva period och det mesta tyder på att julhandeln slår rekord även i år. Men det finns några saker att tänka på. Genom att anpassa ditt utbud och din kommunikation efter kundernas konsumtionsmönster ökar du chanserna för en maxad julförsäljning.

Punkt1Håll öppet länge
Veckorna före jul finns all anledning att se över öppettiderna om du driver butik. Anpassa tiderna efter kunderna. Och eftersom de flesta jobbar till fem på vardagarna är kvälls- och helgöppet ett säkert sätt att maxa försäljningen i julhandeln.

Punkt2Årets julklapp genom tidernaMellandagarna
Julen må vara över – men det finns fortfarande mycket pengar att tjäna. Gör dig själv och kunderna en tjänst genom att tömma lagret och ha stans bästa mellandagsrea!

Punkt3Piffa nyhetsbrevet
Julen är ett perfekt tillfälle att avvika från ditt vanliga nyhetsbrev! Ett anpassat innehåll med tips, trix och heta julklappstips är guld värt. Tänk också på att du gott kan skicka ett par extra brev under december: önska dina kunder god jul och passa på att dyka upp som räddaren i nöden när alla har slut på idéer med två dagar kvar till julafton. Vill du satsa ännu mer kan du göra en egen julkalender med ett brev om dagen, där du har ett tidsbegränsat, unikt erbjudande varje dag.

Punkt4Årets julklapp genom tidernaIstället för pengar
Tre av tio lägger ett kuvert med pengar under granen. Övertyga i stället dessa om att köpa presentkort eller fysiska julklappar så blir du vinnare i julruschen!

Punkt5Täck hela december 
Erbjud dina kunder handla tidigt-rabatt om de handlar före Lucia. Du säkrar hem affärer, samtidigt som du får ett jämnare flöde under december. Tänk dock på att de flesta ändå kommer vara ute i sista stund,så glöm inte att stärka upp under de sista dagarna! Erbjud leveranser så tight inpå julafton du bara kan och håll extraöppet dan före dopparedan.

Julen i siffror

7070 miljarder kronor handlade svenskarna för i julhandeln förra året, enligt siffror från HUI Research. Det är mer än 7 000 kronor per person.

2525 procent av svenskarna ville lägga mindre pengar på sina klappar inför förra årets julhandel. Två tredjedelar planerade att lägga lika mycket som föregående år, medan elva procent satsade på att öka julklappsinköpen.

4343 procent av svenskarna kan tänka sig att skänka pengar till välgörenhet i stället för att köpa julklappar. I Stockholm tycker nästan varannan att det är en bra idé, medan motsvarande siffra i övre Norrland bara är 28 procent.

2525 procent, så mycket ökade priset på genomsnittsklappen förra året, jämfört med året innan. De flesta föredrar dock att köpa julklappar i prisintervallet 100-500 kronor. Mest lägger personer mellan 56 och 80 år, 854 kronor per klapp.

5050 procent av svenskarna handlar några av sina julklappar på nätet, och 5 procent köper alla klapparna online. Näthandeln blir en allt viktigare del av julhandeln.

Riktad marknadsföring 

Ju mer du vet om dina kunder desto lättare är det att sälja. Har du tänkt på vilka delar av landet du marknadsför dig mot? Det har enorm betydelse, eftersom köpkraften – det vill säga hur mycket pengar som finns kvar i plånboken efter fasta utgifter – varierar mycket i vårt avlånga land.

Störst andel hushåll med hög köpkraft hittas i och runt storstäderna. Allra störst är köpkraften i kommunerna Danderyd, Täby och Lomma. Svagast är den däremot i Årjäng, Eda och Dals-Ed.

Bisnode Kollektion - prediktiv analysBisnode Kollektion ger dig skarpare målgrupp

Bisnode Kollektion är tjänsten som lär dig allt du behöver veta om din kundstock.

– Kollektion är en databas som beskriver individer och hushåll på en rad olika sätt. Vi beskriver människor utifrån deras person, vilken typ av hushåll personen lever i och var man bor. Vi bygger sedan på med köpkraft, beteende och konsumtion för att göra analyser över kunddatabaser, säger Ulrika Gimerby Brandin, konsultchef på Bisnode Professional Services, och fortsätter:

– Genom att lära känna sina kunder och deras konsumtionsmönster kan man anpassa sina erbjudanden och sin kommunikation och skaffa sig större möjligheter att lyckas.

Konsumtionsmönster baserat på livsfas 

Människor har helt olika konsumtionsmönster beroende på var i livet de befinner sig. Störst köpkraft finns hos småbarnsfamiljer med ett eller flera barn i åldern 0–6 år. Nästan lika stor är köpkraften hos medelålders par i åldern 50–64 år, som saknar hemmaboende barn eller ungdomar. I andra änden av spektrat finns ungdomshushållen,där samtliga boende är 16–24 år och inte har barn, samt hushållen som består av personer 65+.

– Livsfas är en väldigt intressant variabel som många missat. Om man inte känner till vilken livsfas kunderna är i kan vi hjälpa till med det, säger Ulrika Gimerby-Brandin.

Läs även: 

Fem saker som förutspår konsumenters nästa köp >>
Experten tipsar: Så lär du känna kunderna på djupet >> 

Biz - en handbok för småföretagare

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode