Menu
Ett Superföretags bästa tips för att lyckas

Julas väg till framgång

Jula har lyckats med något unikt – de har utnämnts till årets Superföretag av Veckans Affärer hela nio gånger. Här avslöjar Julas vd vad som ligger bakom framgången, hur man tog hjälp av Bisnode och ger sina bästa tips för att lyckas.


Joachim FrykbergVeckans Affärer utser tillsammans med Bisnode årets Superföretag, som alla är effektiva, lönsamma och snabbväxande med koll på sina finanser. I år utmärker sig en av pristagarna lite extra. Familjeföretaget Jula har nämligen fått utnämningen unika nio gånger. 

– Det är givetvis jättekul! Att vi finns med år efter år visar att vi jobbar mycket med att utvecklas, säger vd:n Joachim Frykberg.

Känslan av familjeföretag viktig

Det var i oljekrisens spår 1979 som familjeföretaget Jula såg dagens ljus i Västergötland och försäljningen av vedkapar blev snabbt framgångsrik. 2013, knappt 35 år senare, hade företaget en omsättning på svindlande 4,9 miljarder kronor. Vd:n Joachim Frykberg tror att familjeföretagskonceptet har en del i framgången.

– Vi var ett familjeföretag från början och försöker vara det nu också, även om vi är ett väldigt stort sådant. Vi har tecknat ner ”Jula-andan” och då är nyfikenhet ett viktigt ord – allt vi gör kan vi göra bättre och vi ska aldrig vara nöjda, säger han. Även långsiktiga samarbeten eftersträvas.

– Vi försöker i alla sammanhang att hitta partners för ett långt samarbete. Vi tror på att utvecklas ihop och få kvalitet i stället för att alltid välja den billigaste vägen.

Fångar upp fler kunder

Expansion och utvecklingstempo är betydelsefulla ledord för Jula.

– Vi jobbar hårt, håller koll på våra kostnader och försöker växa. Samtidigt vill vi inte växa för växandet skull, utan växa med lönsamhet. Det är viktigt att tjäna pengar som vi kan återinvestera i verksamheten, säger Joachim. Han betonar även vikten av att känna sina kunder. 

– Vi växer genom antalet kunder och kände för drygt tio år sedan att vi behövde tydliggöra vår målgrupp. Vi tog hjälp av Bisnode för detta och samarbetet har pågått sedan dess. Bisnode har bland annat hjälpt till med segmentering av de erbjudanden som lämpar sig bäst för Julas skilda kundgrupper. På så sätt kan Jula öka försäljningen och ha rätt varor och lämplig volym i butikerna.

Enkla sätt att effektivisera

Ytterligare ett steg i jakten på kunder har varit starten av en lojalitetsklubb.

– Kundklubben har vuxit snabbt och innefattar även kreditkort. Vi vill att allt ska vara så effektivt det bara går och Bisnode har därför hjälpt oss optimera ansökningsprocessen, säger Joachim. När en kund ansöker om medlemskap i butiken verifieras identiteten enkelt via Julas affärssystem. Alla kreditupplysningar sker automatiserat via en beslutsmall, vilket ger ett enhetligt beslut och sparar tid.

– Därmed kan vi koncentrera oss på vår verksamhet – att köpa in produkter och sälja till så lågt pris som möjligt, avslutar Joachim.

Text: Josefine Franking Bild: Daniel Werjefelt 

LÄS ÄVEN

Superföretagens framgångsrecept

Jula utsett till Superföretag för nionde året i rad

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode