Menu
Om jakten på tiden

och den berömda väggen

Vi är friskare, har lagstadgad semester och lever längre. Ändå tycks det som om vi livspusslar och stressar mer än någonsin. Johannes Cullberg, tidigare vd med en karriär som pekade spikrakt uppåt, gick in i den berömda väggen.

HAN HADE INTE TID att träna, började slarva med maten, sov allt sämre och slutade till sist att öppna mejl från ”jobbiga” personer av rädsla för vad som skulle möta honom.

– Jag hade väldigt hårda krav på mig från styrelsen att åstadkomma kraftig resultatförbättring på kort tid samtidigt som jag inte fick göra några organisatoriska förändringar. Höga krav i kombination med liten egen kontroll och bristande socialt stöd innebär en stor risk för utmattningsdepression, konstaterar Johannes Cullberg.

I EFTERHAND, snart åtta år senare, vet han att det rörde sig om ett svårt uppdrag.

– Jag borde ha skrattat åt styrelsen och sagt att de inte var kloka. Men jag är passionerad, målinriktad, driven och trodde lite för mycket på mig själv. Misslyckande fanns inte på kartan. Johannes Cullberg gjorde raketkarriär inom tre olika branscher. Den tredje – ironiskt nog – förhälsoföretaget Feelgood. Bra mådde han inte.

Tillsammans med de anställda lyckades han vända bolaget till att göra det bästa resultatet någonsin.

Efter att han hade sagt upp sig – vidbränd men inte utbränd som han uttrycker det – bestämde han sig för att utnyttja sina erfarenheter och bli förebyggande hälsokonsult i egna företaget ProActive Health Partner.

– Företag kallar medarbetarna för den viktigaste resursen, men saknar ofta verktyg för att stötta dem att må bra. I dåliga tider säger man ofta nej till hälsofrämjande insatser för att man ser det som en utgift. Men man gör det utan att ta reda på vad kostnaden blir i andra änden, säger Johannes Cullberg.

Vanligaste orsaken till ohälsa inom företag är stressrelaterade sjukdomar. När vi tidigare slet ut knän, axlar och leder tycks det nu vara själen vi belastar för hårt.

Hur kommer det sig? Alla tekniska hjälpmedel borde ha underlättat, vi lever längre och längre och dygnet har fortfarande 24 timmar. Ändå upplever vi att vi har mindre tid än någonsin.

Johannes Cullberg ser flera förklaringar:

– Via statusuppdateringar på Facebook och artiklar i tidningar får vi uppfattninge natt vi ska kunna jobba heltid, vara en perfekt förälder, ha flera fritidsintressen och samtidigt vara en strålande partner. Det är mycket att leva upp till.

FÖRUTOM idealbilderna vi tävlar med menar Johannes Cullberg att vi måste bli bättre på att avsätta tid för återhämtning. Inom idrotten är det självklart. Inom näringslivet tycks det otänkbart.

– Jag tror att vi riskerar att springa genom livet utan att fatta vad som hände och glömmer att njuta av vår tid här på jorden, säger han. ■

Text: Markus Wilhelmson. Foto: Alexander Pihl.
------------------------------------------------

Vad händer i hjärnan när vi stressar? 

Vad forskningen vet är att när en människa utsätts för stress utsöndras kortisol från binjurarna. En förhöjd kortisolnivå bryter ned våra energi depåer och påverkar hjärnan direkt eller indirekt.

– Konsekvenserna blir bland annat att celler utarmas på olika sätt så att de emotionella systemen påverkas i hjärnan. Man får svårare att känna glädje och lättare att bli nedstämd, säger Predrag Petrovic, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinskainstitutet.

Han tittar just nu på individuella skillnader hos människan, vad det beror på att vi reagerar så olika på stress.

– Vi har mycket kvar att lära om hur vi påverkas av stress, men jag är säker på att många av de moderna psykoterapeutiska metoder som har kommit de senaste åren,som mindfulness, kan hindra en negativ spiral.

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode