Menu
Intervju

The web is dead

Webben kommer att gå under. Det menar Jeff Stibel, hjärnforskare, vd och internettänkare. Inte ens jättar som Facebook och Google går säkra. – Företag kommer och går. Det viktigaste är att ha förmågan att anpassa sig och utvecklas.

Den smale mannen i ljuslila skjorta pratarintensivt in i kameran. Han berättar om den ”failure wall” som han satt upp på det företag han är vd för, Dun & Bradstreet Credibility Corp med bas i Kalifornien. Väggen för misslyckanden är en whiteboard fullklottrad med texter om medarbetarnas klavertramp. Men den är inte den hemska skamvrå som det kanske låter som, snarare ett sätt att visa att det är okej att misslyckas.

– Jag uppmuntrar medarbetarna att misslyckas. De måste våga ta risker, lära sig av misstagen och sedan navigera fram till framgång, säger han.

MANNEN I SKJORTAN på Youtube-filmen heter Jeff Stibel och är hjärnforskare i grunden och har trots sina 41 år hunnit vara vd för flera amerikanska börsbolag inom tech-sektorn. Men han nöjer sig inte med vd-poster på stora företag: han fortsätter att publicera artiklar om hjärnforskning och har nyligen skrivit boken ”Breakpoint – why the web will implode”. Där väver han samman sin kunskap om den mänskliga hjärnan med sina erfarenheter och iakttagelser kring internet. Tesen är att webben kommer att gå under (”implode”) eftersom den blivit ineffektiv. Mängden information som flyter runt på webben har helt enkelt blivit för stor och det har blivit svårare att hitta det man behöver. Precis som den mänskliga hjärnan så klarar webben att hantera mycket data – men blir sämre och mer ineffektivt när datamängden blir för stor.

– Webbens implosion kommer inte att bli dramatisk. Det sker inte plötsligt, med en stor smäll utan stegvis. Utvecklingen är redan i gång i och med att människor överger webben till förmån för appar, som är renare och enklare att använda, säger Jeff Stibel när Brains når honom i Malibu i Kalifornien.

FÖR TROTS DEN dystopiska boktiteln så menar Stibel att internet kommer att bli smartare och bättre efter att det nått sin ”break point”.

– Inte många vet det, men människans hjärna har faktiskt krympt under flera miljoner år. När den krymper fysiskt så ökar dess intelligens och effektivitet. Precis så blir det med nätet också: på det nya, smartare internet kommer vi inte att behöva söka aktivt efter information, som vi gör i dag. Det kommer att förstå vad vi är ute efter innan vi ens tänkt tanken – vi kommer att ha en äkta tvåvägskommunikation med våra maskiner.

Om tio år – tror du att vi kommer att betrakta internet på samma sätt som idag; det vill säga som ett virtuellt, digitalt nätverk separerat från den fysiska världen som vi kopplar upp oss mot när vi väljer att göra så?

– Definitivt inte – och jag tror inte att det kommer att ta tio år. För bara 15 år sedan ringde vi upp internet genom långsamma modem och i dag har vi internet i fickan hela tiden genom våra smarta mobiltelefoner. Google Glass är ett spännande exempel på framtiden: de tar internet ännu närmre våra hjärnor och integrerar det sömlöst in i den fysiska världen runt oss. Jag är inte övertygad om glasögonidén, men att den fysiska och virtuella världen kommer att smälta ihop är säkert. Det sker nu. Stibel har pekat på att företag som Facebook och Google är farligt ute i och med sin enorma storlek. Nyckeln till framgång på det nya ”post breakpoint-nätet” blir en förmåga att anpassa sig, menar han.

– Företag kommer och går. De som förstår hur nätverk uppstår och går under har en fördel, men den viktigaste förmågan är att ha en vilja att anpassa sig och utvecklas: att våga misslyckas på vägen till framgång.

Du verkar vara extremt produktiv – hur hittar du tiden att styra företag, skriva böcker och forska?

– Jag tänker inte på det jag gör som produktivt utan som roligt, så jag gör mycket av det. Livet är fullt av saker som jag vill utforska.Vem vill inte göra mer av det som är roligt?

Känner du aldrig att du behöver komma bort från jobbet en stund?

– Nej, jag brukar faktiskt inte känna så. Men jag ser till att alltid komma hem varje kväll så att jag hinner äta middag med min fru och mina barn. Att se världen genom barnens ögon är kul – och ett nyttigt perspektivskifte för mig. På tal om det så skrev du för några år sedan en krönika i Harvard Business Review om att ”balans mellan arbete och resten av livet är överskattat”. Känner du fortfarande så? – När du är entreprenör är det absolut så. Jag känner inte en enda framgångsrik entreprenör som skulle säga att de har ”balans i livet”. Men de älskar sina jobb och det gör hela skillnaden. Poängen med artikeln var inte att uppmuntra människor att bränna ut sig eller åsidosätta sånt som är viktigt för dem, utan att man ska prioritera det som är viktigt för en själv – och bara det.

Vilket är ditt bästa råd för att jobba mer effektivt?

– Fokusera. ■

Text: Peter Hammarbäck   Foto: TT nyhetsbyrån

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode