Menu
Allt är uppkopplat

Internet of things – prylar som kommunicerar

Sakernas internet (Internet of Things): Uppkopplade kylskåp och träningsarmband. Känns det långt från din verksamhet? Det är det inte. Så här påverkas företag av Sakernas internet.

Internet of thingsFå går runt med Googleglasögon på näsan. Ännu färre har kylskåp som beställer mjölk när den är slut. De konkreta produkterna kring Sakernas internet, eller ”Internet of Things” (IoT), som riktar sig mot en massmarknad dröjer. Med det sagt: enligt en Teliarapport förväntas marknaden kring sakernas internet växa 23 procent årligen och 2018 omsätta 80 miljarder kronor bara i Norden. Sakernas internet kommer på sikt att påverka det mesta i samhället – även dig som företagare. Här är några exempel på hur:

Effektivare produktion

Har du egen tillverkning? Då vet du hur störigt det är när en maskin oväntat lägger av. Tack vare Sakernas internet säger moderna, uppkopplade maskiner till innan de slutar fungera. Tänk dig att reservdelen du behöver levereras dagen innan maskinen går sönder – i stället för två veckor efter.

Bättre logistik

Uppkopplade fordon hjälper transportföretag att hålla koll på flöden och leveranser i realtid. Håll fordonsflottan körande hela tiden tack vare att de säger till när de behöver service. På samma område förväntas all form av lagerhållning bli smartare tack vare sensorteknologi och IoT.

Ny smarrig affärsdata

Med Sakernas internet kommer datamängden i samhället att öka kraftigt: data från allt från kylskåp och sjukhus till bilar och köpcenter adderas till den redan substantiella datamängden. När vi lärt oss att gallra och hitta guldkornen i denna nya datapool kan vi förhoppningsvis dra nytta av det.

Fler tjänster

Sakernas internet kan innebära en längre relation med dina kunder. Exempel: du säljer exklusiva kaffebryggare. När kaffebryggarna är uppkopplade kan du hänga på ett servicepaket och en kaffeprenumeration, och när kaffebryggaren blivit uttjänt kan du höra av dig med ett nytt bra erbjudande.

Smartare kontor

Många appliceringar kommer att finnas inom hem och kontor: luftkonditionering som märker när någon är i lokalen och stängs av när ingen är där sparar pengar och miljöpåverkan. Smarta säkerhetslarm och uppkopplade möbler och lampor som berättar hur de används.

Att tänka på:

Sakernas internet kan, precis som tjänster som Uber, Netflix och Airbnb – innebära att gamla affärsmodeller omkullkastas. Exakt vilka och hur återstår att se, men ett exempel är att snabbköpet på hörnet kan få problem när alla kylskåp själva beställer mjölk som levereras av en matjätte. När kylskåpet dessutom beställer service går ingen till den lokala reparatören. Analysera er sårbarhet och era möjligheter – vilken blir ditt företags roll i en värld där alla saker är uppkopplade mot internet? Inte minst kan du få bättre kunskap om hur kunderna agerar och använder dina produkter och tjänster med mer relevant data för din affärsverksamhet.

Text: Peter Hammarbäck, bild: Getty images.


4 snabba om IoT

1De första bankomaterna kopplades upp 1974 och anses vara några av de första IoT-objekten. 

2

Termen “Internet of Things” myntades 1999 av Kevin Ashton när han fick idén att sätta microchip på förpackningar i butiker för att man lättare skulle kunna spåra vad som fanns på hyllorna.

32008 fanns det redan fler internetanslutna objekt än det  fanns människor.

4Vissa förutspår att antalet internetanslutna prylar kommer nå eller överstiga 50 miljarder år 2020.

Källa: forbes.com.

Läs mer

Smart data - en guldgruva och en jätteutmaning » 
Smarta maskiner » 
Smart data i din vardag » 
Vaddå Beacons? »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode