Menu
Tema Big Data

Informationsfet och belåten

Big data har blivit det magiska ordet på mångas läppar.
Äntligen har vi ett verktyg för att få veta allt, om i stort sett alla.
Men är överflödet av information av godo? Eller är vi på väg
att drabbas av informationsfetma?

När amerikanska CIA:s teknikchef Gus Hunt talar Big data tänker han på all världens samlade digitala information, lagrad för evig tid. Men de flesta andra syftar på mer blygsamma datamängder: kunddatabaser och andra företagsanknutna datamängder, till exempel. Oavsett hur stor data vi talar om karakteriseras det nya i Big data-rörelsen av vvv – volume, velocity and variety. Eller sss på svenska – stor, snabb och skiftande.

– Jag brukar kalla det för Hairy Data, säger Magnus Lindkvist, internationell trendspanare och flitigt anlitad föreläsare, när han beskriver Big data. Hairy Data: en snårig, brusig och exponentiellt växande informationsmängd som fyller allt fler serverhallar. Hairy Data väcker motsägelsefulla känslor. Rörelsen är bevisat framgångsrik. Google och en rad andra företag har lyckats tämja de snabbt flödande datamängderna. Med smartare och smartare algoritmer tolkar de allt från nyhetsartiklar och pressreleaser till bilder och tonfall i kommentarer i sociala medier. De hittar mönster och förvandlar analyser till säljbar kunskap och framtidsprognoser. Men det kostar pengar och det tar tid. Och helt ärligt: Tål vi mer information, eller är vi på väg att bli informationsfeta?

– Det har i alla tider funnits mer information än en individ eller grupp kan ta till sig. Den känslan är inget nytt för mänskligheten. För att nå och förstå information skapar vi filter. Big data har, kanske lite ovanligt snabbt, gjort våra gamla filter opålitliga. Men det finns en lösning: byt filter, säger Magnus Lindkvist.

BYTA FILTER?

I näringslivet handlar det om de redskap vi förlitar oss på för att analysera marknader, bygga affärsmodeller och över huvud taget skapa en bild av läget i omvärlden.

– Kunskap är inget annat än teorier vi inte kan motbevisa. Big data ger oss nytt underlag för att ompröva en massa teorier. Det kan göra ont att inse att det man trott sig veta inte är sant. Speciellt om man är en företagsledning som samtidigt ska övertyga sina aktieägare om att allt är väl, men företagets marknadsanalys är fel, säger Magnus Lindkvist. Som föreläsare reser Magnus Lindkvist världen runt, en värld han beskriver som oförutsägbar.

– Vi lever i en Gangnam Style-värld. Lika lite som någon kunde förutspå Gangnam Style kan vi säga vad som blir nästa stora trend. Men företag måste försöka förutse framtiden och ju mer vi vet om dåtid och nutid, desto sannolikare kan våra profetior bli, säger Magnus Lindkvist.Det värsta som kan hända ett företag i dag är alltså inte att de måste skaffa mer datalagring, utan att konkurrenterna blir duktigare på att se in i framtiden. En förutsägelse Magnus Lindkvist verkar säker på är att Big data, liksom andra stora teknologiskiften kommer att förändra företagskartan.

– Vid alla teknologiskiften har gamla auktoriteter fallit och nya uppstått. Under upplysningstiden slutade Bibeln att vara samhällets filter för etik. Nu har vi nya etikfilter. Företag som först får fram nya fungerande filter springer ifrån de som litar på gamla filter.

Data scientisten är Big data-rörelsens guru. Någon bra översättning av titeln finns inte till svenska, än. Men vi talar om en person som på en och samma gång är programmerare, statistiker och visualiseringskonstnär.

– För nästa generation, våra barn, kommer det vi i dag kallar Big data att vara Normal Data. Och det kommer att finnas en ny Big data. Hur den ser ut vet vi inte. Men eftersom de flesta av oss inte förstår oss på statistik tror jag att Harvard Business Review har rätt när de skriver att ”data scientists”, det vill säga de som är experter på Big data-analyser, är framtidens sexigaste, mest hett efterfrågade, yrkesgrupp. ■

Foto: Patrik Engström

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode