Menu
Profilen och idésprutan

Benify – ett av Sveriges snabbast växande företag

Flera gånger har han varit för tidigt ute med sina affärsidéer. Men när Markus Kullendorff och två kompisar kom på hur de skulle förenkla företagsförmåner föll pusselbitarna på plats. Nu är Benify ett av Sveriges snabbast växande bolag.

Markus Kullendorff

Framgångsrika företag kan i efterhand tyckas självklara, som om de har varit succéer från dag ett. Det är sällsynt. Vem minns att Ikea kunde ha gått under när varuhuset i Kungens Kurva brann 1970? Eller att McDonald’s kämpade med sviktande försäljningssiffror innan reklammakaren Bob Bernstein 1979 uppfann Happy Meal och gjorde barn, föräldrar och aktieägare lyckliga?

FaktarutaSågade av riskkapitalister

För Benify – som är ett av Sveriges snabbast växande bolag – har resan inte heller varit spikrak. När de tre grundarna Markus Kullendorff, Åke Lundén och Andreas Nyberg presenterade sin affärsidé för riskkapitalister vid en entreprenörstävling blev de närmast sågade.

Nu har Benify vuxit ur åtta kontor på elva år på sin väg mot 250 anställda på Banérgatan i Stockholm där vd:n Markus Kullendorff spår en så ljus framtid att han borde bära solglasögon:

– Vi är ganska säkra på att vi har en världsledande produkt. Vi har kommit en bra bit, men vänta fem år till så ska du få se.

Knackade kod i sitt sovrum  

Benify – som i Sverige hette Flexpay från början – startade sin verksamhet i Markus lägenhet på Regeringsgatan ”för att det lät som en kontorsadress”. För potentiella kunder förklarade Markus Kullendorff att ” IT-avdelningen är placerad i Göteborg”, vilket onekligen lät bättre än att säga att Andreas Nyberg knackade kod i sitt sovrum.

– I början hade vi några affärsänglar inne och de fick tillbaka sina pengar. Vi har vuxit organiskt utan externt kapital och det är nog det som jag är mest stolt över, säger Markus Kullendorff.

Entreprenörskap i ryggmärgen 

Entreprenör tycks han vara född till. Mamma var läkare och pappa professor i energiteknik, men också uppfinnare (bland annat kom han på en metod för att torka kor som hade drabbats av galna kosjukan så att de kunde användas som bränsle i värmekraftverk). När Markus började juristlinjen pratade klasskamraterna om vilka advokatbyråer de skulle arbeta på. Markus var inte intresserad av att bli jurist. Han ville bara skaffa sig kunskap inför sitt framtida entreprenörskap.

– Det har varit ganska bra att kunna säga ”jag som är skattejurist”, även om jag varken har satt min fot på Skatteverket eller en advokatbyrå, säger han och skrattar. Under tonåren och in i vuxenlivet behöll han kontakten med barndomskompisen Åke Lundén. Markus och Åke bollade affärsidéer mellan sig.

Idéer som var före sin tid  

– Först tänkte vi starta ett Internetkasino. Det hade säkert blivit jättebra, men det här var 1995 och man kunde knappt ta betalt på nätet. Vi hade också en idé om att integrera oss med flygbolagens bokningssystem och skapa ett slags matchmaking. Den som ville sitta i fred och inte snacka kunde välja någon med samma inställning och den som sökte sällskap kunde få det, berättar Markus Kullendorff.

CitatDet var en form av socialt nätverkande nästan ett decennium innan Facebook frälste världen. Med nästa idé var de också före sin tid. Matpojkarna, som bolaget hette, var en av Sveriges första livsmedelsbutiker på nätet och levererade mat hem redan 1997. Efter ett och ett halvt år lade Markus och Åke ner projektet.

– Vi var för tidigt ute. Bara 50 procent av svenskarna hade internet. Det hade inte hjälpt att lassa in en massa stålar i marknadsföring. Marknaden var inte mogen, konstaterar Markus Kullendorff. Affärsidén som lyckades var möjligen inte lika spektakulär.

Förenklade företagsförmåner blev till slut succé

Åke Lundén hade märkt att det bland små och medelstora företag fanns behov av att få hjälp med hantering av löneförmåner. Om de lyckades administrera och utveckla arbetsgivares förmåner och kompensation till medarbetarna skulle företagen göra betydande processvinster. Samtidigt skulle den anställde få bättre överblick över förmånerna.Om Benify dessutom kunde automatisera den här hanteringen skulle systemet bli mycket kostnadseffektivt för alla parter.

– När vi presenterade vår idé för företagen tyckte många att den var intressant. Men svårigheten med nya idéer är att de först måste jobbas in i en budget så att företagen har råd att spendera pengar. Det är en lång process, konstaterar Markus Kullendorff. Månaderna gick. Markus, Åke och Andreas jobbade på, utvecklade sin produkt och arbetade utan att ta ut lön. Till slut nappade Saab Automobile Powertrain. De blev troligen norra Europas mest ompysslade kund.

Markus KullendorfHårt arbete gav resultat

– Vi lade ner sjukt mycket arbete på att ta hand om dem för vi insåg hur viktigt det var att de blev nöjda. Då skulle vi kunna använda dem som referens, säger Markus Kullendorff. Nu följde Benifys tyngsta tid. Samtidigt som grundarna arbetade sju dagar i veckan, 18 timmar om dagen, månad efter månad nappade inga fler kunder.

– Från vår första till vår andra kund dröjde det nästan ett år. Vi tyckte att vi slet så hårt, men om bara ett företag nappade skulle det ändå vara kört. När vi sedan fick vår andra och tredje kund nästan samtidigt visste vi att vi var hemma, konstaterar Markus.

Unik produkt även internationellt

Nu får Benify ständigt ny bekräftelse på att deras lösning är konkurrenskraftig även utanför Sverige.

– Från början tyckte vi att Sverige var fullt tillräckligt. Men när kunder som Handelsbanken började fråga om vi inte kunde hjälpa dem i andra länder där de hade verksamhet lyfte vi blicken och insåg att vi faktiskt har en unik produkt, även internationellt. Nu har vi multinationella bolag som Ikea och ABB bland kunderna och då är det självklart att vi måste finnas i många länder, säger Markus Kullendorff. Misstagen längs vägen har varit många.

Viktigt att förstå den lokala marknaden

– Nästan alla företag som ska utomlands gör samma misstag. Vi visste om utmaningarna, men underskattade ändå vikten av att verkligen förstå den lokala marknaden och det lokala regelverket. Och vi rekryterade fel personer. Det har tagit fem år för oss att lyckas i Holland. Nu när vi har gått in i Tyskland tar samma resa bara ett år, säger han. Efter elva år har Markus Kullendorff samtidigt lärt sig att saker måste få ta tid.

– Jag brukar tänka på en ek. Om man planterar ett ekollon och vattnar riktigt länge så blir det så småningom en planta och till slut en ek. ■

MARKUS TIPS TILL ENTREPRENÖRER:
 
Ett

TÄNK LÅNGSIKTIGT
Alla säger att det tar två år att starta upp någonting. Jag tror att det tar längre tid än så. Det måste få göra det. Har man inte för bråttom så utvecklar man hela tiden sin affärsidé längs vägen.

TvåVÅRDA FÖRSTA KUNDEN
Det är lätt att fokusera på att jaga fler kunder, men se först och främst till att ta hand om din första kund. Den kan fungera som referens.

TreHÅLL I UTGIFTERNA
Om du tar in externt kapital riskerar du till slut att ha lyckats med ett företag som någon annan äger. Då är det kanske inte lika roligt att slita sju dagar i veckan längre.

Formkurva

Läs även

Bröderna som har förnyat läromedelsbranschen >> 
Branschdödarna - om disruptiv innovation >> 
Så lyckades Ejendals hitta nya kunder i Europa >> 

Biz - en handbok för småföretagare

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode