Menu
I huvudet på

Jan Scherman

Tillträdande strategisk rådgivare för Aftonbladet TV.

Jan Scherman

Jan Scherman tar kreativitet på allvar. Och korv. Som chef har han dessutom sett hur den sistnämnda kan fungera som en katalysator för den förstnämnda.

– Som vd på TV4 brukade jag ibland ordna afterwork med korv och bröd. När folk minglade runt med korv i den ena handen och en öl i den andra uppstod nya möten och det föddes nya idéer. Management by sausage.

Jan Scherman har lång erfarenhet av att leda stora organisationer, som många skulle beskriva som kreativa. Själv vänder han sig mot föreställningen att kreativitet är kopplat till yrke, men när det kommer till människors kreativitet tror han att det finns ett grundläggande råd för chefer: lyssna och uppmuntra.

– Vi lever tyvärr i en kultur där nya idéer direkt bemöts med de tio viktigaste invändningarna till varför de inte kommer att lyckas. Istället tror jag man måste våga bejaka nya idéer. Låt det brusa ett slag innan du sätter ner foten för att ta ett beslut.

Citat av Jan Scherman Som vd på TV4 bestämde han sig för att regelbundet skicka uppmuntrande mejl till olika personer som han tyckte förtjänade det. Sedan sparade han svaren i pärmar.

– När man tittar igenom svaren, ser man hur mycket dold kraft positiv respons utlöser, vilken energi! Gör inte en Tony Irving genom att säga ”det var jättebra, men…” Knäck inte energin, det är mitt främsta råd till chefer.

Vid årsskiftet väntar nya utmaningar för Jan Scherman, när han tillträder som strategisk rådgivare för Aftonbladet TV. Han ska kombinera strategiarbete med att kavla upp ärmarna som reporter. Sina krav på jobbet har han formulerat så här: ”någonting grävande, någonting med politik och någonting med korv”.

32 procent: Skrivande
Fakta om Jan SchermanJag skriver mycket nu, både krönikor i Dagens Industri och på en bok om ledarskap.

33 procent: Oss alla
Uppropet Ossalla.nu tar mycket tid just nu, vilket känns bra och härligt. Det är ett så viktigt arbete att ta debatten om att mångfald är en styrka.

8 procent: Rum för arbete
Vår 20-åriga dotter har just flyttat till Paris för att arbeta och plugga franska. Det innebär att jag och Margareta förvandlar hennes rum till gemensamt arbetsrum. Äntligen ska vi få en organiserad plats för datorer, böcker och alla högar med papper. Vi ska hälsa på henne snart, då får vi framföra den informationen på något smidigt sätt.

12 procent: Tomater
Snart ska jag åka till sommarhuset i södra Östergötland för att skörda de sista tomaterna. Det kan låta som en klyscha, men för mig är det som ett paradis på jorden och en oerhört viktig del av livet.

15 procent: Jubileum
Jag har flera styrelseuppdrag och ett tar extra mycket tid nu. Som ordförande för hotell Bomans i Trosa har jag mycket att göra inför det kommande 25-årsjubileumet, med fest och en fantastisk bok som ges ut i samband med firandet.

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode