Menu
Bisnodes experter tipsar

Hur vässar man sin analytiska förmåga?

Här delar Bisnodes analytiker med sig av sina tips.

Vad är hett just nu inom analys, vad efterfrågar kunderna?
Emilio:
– Business Intelligence och Big data är ord man ofta hör hos kunderna. Många av våra kunder vill ha hjälp med visualisering av data på ett enkelt och effektivt sätt, för att på så sätt kunna analysera data i olika dimensioner. Sådana rapporter/verktyg efterfrågas mycket för tillfället.

Anna:
– Kunderna vill veta mer om framtiden – inte bara få en anlys av hur saker och ting har sett ut. Det arbetar vi hårt med! Många kunder vill kunna kopplas samman olika analyser med varandra, till exempel vill man ha både en ekonomisk analys och en intervjuomgång för att få en bra helhetsbild. Sedan ser vi ju också att möjligheterna att se mönster i stora datamängder ökar hela tiden genom att det dyker upp nya och innovativa analysmetoder.

Vad utmärker en riktigt bra analytiker?
Anna:
– Jag skulle säga att en riktigt bra analytiker är en nyfiken och öppen person som vill se bortom nästa vägkrök. Han eller hon är strukturerad, kan prata både om helheten och om detaljerna. En duktig analytiker kan också översätta analysen till slutsatser, råd och rekommendationer och kan dessutom kommunicera analysen på ett spännande sätt. I mitt team är idealet Hans Rosling, vi jobbar också med färgglada bollar! 

Vad säger du, Nicke?
– Förmågan att på ett strukturerat sätt kombinera stora mängder information med olika infallsvinklar. Det ger möjligheten att växla mellan detaljer och ett holistiskt perspektiv. En riktigt bra analytiker omvandlar ren data till insikter och verkliga scenarion.

Hur tänker du, Emilio?
– Det som utmärker en bra analytiker är någon som är duktig på att beskriva komplexa samband på ett enkelt sätt, någon som besitter god kommunikation och social kompetens. Sedan är det bra om man kan berätta om analysen på ett övertygande sätt.

Hur blir man en bra analytiker?
Nicke:
– Grundskolning eller talang i matematik och logik hjälper. Men faktum är att som med det mesta så handlar det om träning och åter träning.

Anna:
– Välj en bra studieväg – läs gärna ämnen där du lär dig att välja rätt analysmetod till olika problem. Skriv rapporter som andra får läsa och kritisera, själv skrev jag en doktorsavhandling som tvingade mig att bli glasklar! Träna ofta på att ställa samman data och säga något om dem. Kanske blir du bäst på din arbetsplats?

Hur kan man vässa sin analytiska förmåga?
Anna:
– Träna ditt kritiska öga när du tar del av analyser. Fråga: Hur kan de säga det här då? Vilket underlag har de, hur har de räknat? Öva på att presentera analys och slutsats. Det du kan få andra att begripa och vilja göra något med är för mig en bra analys!

Nicke:
– Genom att lägga mycket tid på de analytiska aspekterna, att jobba tillsammans med andra erfarna medarbetare och att ständigt utmana sig själv. Analys är att ställa frågor och förutspå svar. Följer du upp dina analyser i efterhand kan du alltid jämföra med facit.

Emilio:
– Genom att arbeta med analyser, ta lärdom, ha viljan att utvecklas. Jag tror också att man blir vassare genom hjärngympa i form av logiska spel som sudoku och schack. ■

Text: Josefine Franking, foto: Bisnode.

Mer läsning:

Träffsäkrare analys med ny tjänst >> 
Analytiska beslut – företagets data visar företagets framtid >>

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode