Menu
Hur skapar man en viral succé?

Så får du till en egen Van Damme

Volvo fick stora framgångar med succévideon ”Epic Split” där den åldrade kampsportstjärnan Jean-Claude Van Damme går ner i split mellan två backande Volvolastbilar. Över 67 miljoner människor har sett den på Youtube. Hur skapar man då en viral succé? Marknadsföringsföretaget Vendemore, ett dotterbolag till Bisnode, analyserar – med hjälp av strategen Jesper Åström – hur Volvo lyckades. Framgångsreceptet är en trestegsraket:

Van DammeFeb 10, 2014 Nå ut till nyckelpersoner, sådana som kan sprida materialet vidare. För att lyckas måste man köpa visningar och bädda in sitt content på rätt ställen. Gör smart pr genom att ha en story om storyn. I det här fallet, till exempel: Van Damme är 53 år men gör ändå stunten själv – och satte den episka spliten på första tagningen. Eller: Lastbilschaufförerna är ”riktiga” lastbilschaufförer. Pr-pitcherna leder förhoppningsvis till medial spridning. Framgång leder till framgång: När en video blivit en succé disskuterar folk hur succén blev möjlig – vilket leder till en ytterligare boost för antalet visningar.

Men miljoner visningar behöver inte vara målet om du har en liten budget. Rikta i stället in dig på att nå rätt människor med ditt budskap, menar Vendemore: – Vem skulle inte vilja ha 56 miljoner visningar på Youtube? Men för B2B-marknadsföraren med en begränsad målgrupp – och budget – är målet i stället att hitta den mest relevanta kommunikationskanalen som når just den målgruppen, till en begränsad kostnad.

Se filmen med Van Damme

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode