Menu
Hjärnkoll

Trenderna och nyheterna som ger dig försprång

Vi bjuder på trender och inspiration till dig som vill ha hjärnkoll.

LäsLäs snabbare

Vill du läsa snabbare? En ny teknik för läsning håller nu på att lanseras och den skiljer sig från allt vi tidigare sett. Vad sägs om att kunna läsa en årsredovisning på en fjärdedel av tiden?

Läsning har genom tiderna gått till på mer eller mindre samma sätt. Från vänster till höger (eller tvärtom) har vi följt rader med text. Men i den moderna teknikens tidevarv är inget heligt. Nu kommer Spritz, lanserat av företaget med samma namn, och det innebär ett helt nytt sätt att läsa.

I stället för att flytta ögat över en sida eller en skärm så innebär den här tekniken att du stirrar på samma ställe på skärmen medan orden byts ut. Det krävs träning så klart, i det första skedet byts orden ut 250 gånger per minut. Det ska jämföras med den genomsnittliga läshastigheten som är cirka 220 ord per minut.

Du kan sedan själv höja eller sänka din hastighet, och Spritz själva hävdar att de har många användare som läser 1 000 ord per minut. 1 000 per minut innebär att den här korta notisen tar cirka 10 sekunder att läsa.

  Läs även: Smarta maskiner - det största teknologiska framsteget sedan internet  

Beslut

Hur fattar du beslut?

Vissa människor har lättare att ta beslut än andra, och det kan bero på något så enkelt som hur man ser på processen att ta ett beslut. Ekonomen Herbert Simon konstaterade redan 1956 att vissa människor letar efter en optimal lösning innan de kan bestämma sig, medan andra nöjer sig med en lösning som tillfredsställer de uppsatta kraven.

Det finns flera fördelar med att höra till den andra kategorin. För det första kommer du att kunna ta beslut snabbare och på så sätt bli mer effektiv. För det andra visar det sig att de som nöjer sig med en lösning som är ”tillräckligt bra” också är mest nöjda med sitt beslut.

  Läs även: Hjärnforskaren Katarina Gospic tipsar om sju steg till bättre beslut 

Fejka självförtroendeFejka självförtroende

Alla blir vi nervösa ibland, oavsett om man är vd eller vaktmästare. Men det finns flera sätt att fejka ett bra självförtroende och maskera sin nervositet. Här är fem metoder från den amerikanska företagssajten Inc. som du kan testa nästa gång du börjar svettas under skjortkragen.

ett Stå rakryggad. Håll huvudet högt och korsa inte dina armar. Kroppsspråk är allt.

Två Titta in i människors ögon. En människa fylld av självförtroende tittar inte bort när han eller hon möter någons blick. Om det är jobbigt så måste du öva.

 Klä upp dig till tänderna. Det sista du vill är att börja fundera över hur du ser ut, så se till att klä dig i något du känner dig snygg och bekväm i.

Fyra Le! Få saker skriker självförtroende som ett enkelt leende. Så le även om du inte känner för det, det kommer troligen att lugna dig också.

Fem Ställ frågor. Om du känner att du blir nervös när du pratar med någon, vänd på konversationen och ställ frågor istället för att babbla på.

  Läs även: Hjärnforskaren Katarina Gospic om den sociala hjärnan  

Stress
Stress sätter spår i hjärnan

Länge var utmattningssyndrom en omstridd diagnos, men nu visar en doktorsavhandling av psykologen Agneta Sandström att det faktiskt rör sig om en reell funktionsnedsättning. Enligt studierna som undersökts i avhandlingen har patienterna problem med bland annat minne och uppmärksamhet, och deras kognitiva förmåga är nedsatt.

”Jag kallar det hjärnskador, mätbara förändringar i hjärnan”, säger Agneta Sandström till SVT.

  Läs även: Så tar du hand om din hjärna 

Bilder: Getty Images Brains - Tema Smart Data

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode