Menu
Co-branding

Hitta din perfekta partner

Från Apples samarbete med Nike till det mindre förutsägbara paret Playboy och Hello Kitty – många är de företag som har slagit sig ihop i jakten på nya kunder och tillskott i produktportföljen. Så här kan du också sälja mer med varumärkessamarbeten.

Streetwearmärket New Black designar en förpackning åt anrika champagnehuset Maison Mumm. Mode- och heminredningsbutiken Grandpa tar fram en färgkollektion till färgföretaget Alcro. Varumärkessamarbeten är bokstavligt talat på tapeten och det är lätt att förstå varför.

Marie Rudolphie– Fördelarna med co-branding är många. Företag kan utveckla sitt kunderbjudande genom att ta fram nya produkter eller tjänster. Spännande samarbeten kan dra till sig gratis pr. Och beroende på valet av samarbetspartner kan man förstärka sin position hos sin nuvarande målgrupp eller försöka ta sig in till en ny sådan, säger Marie Rudolphie, varumärkesstrateg på varumärkesbyrån Identity Works.

– Ett exempel på det senare är H&M:s framgångsrika samarbeten med högprofilerade designer som började 2004 med Karl Lagerfeld. För haute couture-designer har dessa samarbeten inneburit att de har nått ut till en helt ny kundkrets. Samtidigt har H&M fått en injektion av ”high fashion” i sitt varumärke, vilket gör det mer attraktivt både för sina befintliga konsumenter och till ett alternativ för konsumenter som normalt inte skulle välja H&M.

"Det är viktigt att du delar värdegrund med företaget som du allierar dig med."
Ofta hör vi om co-branding mellan företagsjättar, men varumärkessamarbeten är inte reserverade för storföretag – tvärtom. Två eller flera småföretag kan slå ihop sina resurser och göra ett starkare intryck och ett mindre företag kan gå ihop med ett större för att få ta del av musklerna de själva saknar. Men hur lockar man till sig de stora fiskarna? Marie Rudolphie menar att man som litet företag måste ha ett distinkt varumärke, eftersom det är detta storföretagen är ute efter.

Kända och ökända varumärkessamarbeten– Som småföretagare måste man vara tydlig med sitt budskap, sin nisch och sina värderingar. Stora företag är nästan alltid mer mainstream och som den lilla parten i ett varumärkessamarbete måste du stå för en tydlig ”edge” och trovärdighet i samarbetet.

Maries tips: Så hittar du rätt samarbete

ettOm du själv är varumärkes-ägaren, fråga dig själv: ”Vilka andra varumärken beundrar och respekterar jag?”. Det är viktigt att du delar värdegrund med företaget som du allierar dig med.

tvåUtöver värdegrunden måste det finnas en relevant koppling mellan era företag. Det kan till exempel vara att ni vänder er till samma målgrupp eller att ert kunderbjudande lätt kan länkas samman med en produkt eller tjänst som känns naturlig för er och för konsumenten.

treVar på det klara med den strategiska förflyttningen som du vill göra och se till att ditt partnerföretag faktiskt kan ta dig dit. Om du har hittat ett företag som skulle passa för ett samarbete, gör din hemläxa och se vad det andra varumärket har för faktiska associationer hos olika målgrupper. Många varumärken har så kallade hidden values som man ibland inte är medveten om.

Tänk på hur varumärket får användas

Den som på allvar leker med tanken bör vara medveten om utmaningarna med att slå ihop sitt varumärke med ett annat, även om det bara är tillfälligt. Juridiska tvister på området är inte helt ovanliga. Affärsjuristen Andréa Jällbrink på byrån Jansson & Norin menar att medan företag generellt är bra på att fastställa att företag A får använda sig av företag B:s varumärke, är de inte lika bra på att fastställa hur användandet får se ut, och här kan problem uppstå.

– Alla företag vill att deras varumärken ska synas, men inte i alla sammanhang. Som part i ett sådant här samarbete är det därför viktigt att täcka in hur ditt varumärke får användas av det andra företaget. I vilka sammanhang får ditt varumärke användas? I vilket geografiskt område, i samband med vilka andra varumärken och under vilken tidsperiod? Och vad händer när avtalsperioden är slut, får det andra företaget exempelvis fortfarande kommunicera ert samarbete på sin hemsida? Många av de tvister som uppkommer inom varumärkessamarbeten uppstår just genom missförstånd, berättar Andréa Jällbrink. Missförstånd som i sin tur beror på att samarbetsavtalet inte är tydligt nog.

Hon kommer ihåg ett fall där ett företag inom skönhetsproduktbranschen ville in på en ny marknad och slog sig ihop med ett annat som redan hade etablerat sig där.

– Allt gick bra tills det första företaget började få samtal från kunder i det här andra landet som sa att de hade besökt deras hotell. Det kom som en total överraskning för företaget, eftersom de inte hade något med hotell att göra. De hade missat att reglera hur det egna varumärket fick användas i samarbetet och det andra företaget hade då startat ett hotell i deras namn. 

Andreas tips: Så säkrar du samarbetet

Andréa JällbrinkettDefiniera omfattningen av samarbetet och specifikt hur ditt varumärke får användas av det andra företaget. Bra frågor att ställa är i vilka sammanhang, vilka kanaler och vilka geografiska områden som varumärket får användas, samt tillsammans med vilka andra varumärken. Definiera även hur parterna bör kommunicera samarbetet utåt när tidsperioden är över.

tvåTa hjälp av en affärsjurist för att skriva samarbetsavtalet. Även för dem som är insatta kan den här typen av juridik vara en utmaning eftersom avtalsregleringen kring immateriella tillgångar är väldigt tekniskt utformad och därför kräver detaljkunskap.

Tidningen Biz - för dig som driver eget


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode