Menu
Möt Gustav Radell, marknadschef Google Sverige

Om konsten att analysera

BASERAT PÅ DEN smått bombastiska idén att för det första organisera all världens information och för det andra göra den användbar har Google, bland annat, blivit världens populäraste sökmotor och ett enormt framgångsrikt företag. Inte oväntat menar Google att webbanalys, kärnan i företaget, är lika viktigt för alla andra företag som för Google.

Gustav Radell

Citat Gustav RadellAtt hamstra information är en urgammal idé. Ju mer kunskap vi har, desto bättre beslutsunderlag kan vi sammanställa och desto bättre beslut fattar vi, rent teoretiskt i alla fall. Men kunskap räcker inte. Det förkristliga biblioteket i Alexandria lär periodvis ha skrivit av alla skriftrullar och dokument som passerade staden i sitt försök att samla all värdens kunskap. I dag finns inget av det kvar. Riktigt hur biblioteket förstördes vet ingen. Det verkar ha upplösts långsamt.

Kanske föll egyptierna på den andra delen i Googles idé: de lyckades inte hålla samlingarna användbara. Det blev till slut bara en överväldigande och ohanterlig mängd skriftrullar.

FRÅGAN ÄR OM INTE analys av webbanvändare under en period var på god väg att falla i samma fälla. Den som börjat gräva i de rapporter man kan få att strömma ur webbanalysverktyg känner nog igen sig i den fornegyptiske biblioteksbesökarens uppgivna känsla: Var bland alla dessa digra luntor ska jag börja?

Det här är ett problem som bland andra Google, med gratisprodukten Google Analytics i portföljen, har tagit till sig av.

I Google Analytics, liksom i många andra analysverktyg, kan du se trafikmönster och trender på webbplatser. Du kan studera var besökare kommer ifrån, hur ofta de besöker dig, vilka sökord de använder för att hitta till dig – eller om de till exempel klickat på en onlineannons. Men även vad de gör på webbplatsen, vilka sidor de stannar längst på och var de lämnar webbplatsen. Och det finns givetvis mängder av slutsatser att dra från användarna och deras beteende.

Smakprov ur Googles analysportföljEn styrka och svaghet med Google Analytics har varit att det är lätt att fördjupa sig i programmet. Det är en fördel om man är väl bevandrad i webbanalys, en nackdel om man råkar gå för djupt och hämtar ut för mycket data.

– Google Analytics är ett kraftfullt verktyg, inte ens Google utnyttjar programmen fullt ut. En av de senaste nyheterna i Google Analytics är Google Solutions Gallery, där du får hjälp att välja en analysmall som passar ditt företag. Sen kan du justera mallen och fördjupa dina analyser allteftersom, säger Gustav Radell, marknadschef Google Sverige.

MEN GOOGLE HAR ÄVEN stärkt sin analysportfölj på andra områden. Tidigare har det till exempel varit svårt att följa användare som växlar mellan mobil, platta och dator. Det har Google löst genom nya Universal Analytics.

– Om jag inte följer användarna när de hoppar runt, kommer jag att dra felaktiga slutsatser. Det är lätt att tolka plattformsbyten som att användare hoppar av, när de egentligen bara växlar från mobil till dator, säger Gustav Radell.

– Men det är också intressant att se var i en process som en användare byter plattform.
Om många kunder börjar surfa på mobilen, men senare återkommer från en dator, kan det vara en hint om att din sida är dåligt mobilanpassad, till exempel.

Det finns i dag även en funktion för att samla flera Google Analytics-konton i en supervy, vilket underlättar för den som behöver överblick över flera produkter, sidor eller enheter.

– Den funktionen är en av mina personliga favoritförändringar, säger Gustav Radell.

Gustav Radell GoogleEXAKT HUR GOOGLE själva arbetar berättar givetvis inte Gustav Radell. Men några övergripande råd ger han.

– Jag håller koll på alternativkostnaden, så att jag inte gräver i analyser som ger liten avkastning. Hitta dina största problem och möjligheter: Vad ska du utveckla för att driva dina affärer framåt och fokusera dina analyser där.

Google själva håller till exempel hela tiden koll på var i köpprocessen kunder hoppar av när de beställer Google AdWords, de sponsrade länkar som är en av Googles huvudsakliga inkomstkällor.

– Vi jobbar även mycket med Google Trender, ett verktyg som hjälper oss att hålla koll på vilka produkter folk söker just nu och hur olika sökningar peakar under året. Det är enkelt, men ger otrolig insikt i hur konsumenter agerar, säger Gustav Radell.

36 nyanser av blåttEN ANNAN FRÅGA, som delvis hänger ihop med att vi surfar alltmer är risken att
förblindas av sina trafiksiffror.

– Jämfört med för några år sedan är det i dag mycket lättare att skruva på trafik, att få många besökare till sin hemsida genom annonser och till exempel sociala medier. Men man måste analysera om det ökade flödet också ger bättre resultat på sista raden i räkenskaperna. Många företag jag tittar på missar kunder eftersom de inte har just mobilanpassade hemsidor, trots att antalet sökningar från mobilen ökar lavinartat.

FLÖDET KOMMER fortsätta att öka. I dag är två miljarder människor uppkopplade på Internet. 2020, om sex år, räknar man med fyra miljarder internetanvändare.

– De flesta nya användare kopplar upp sig via mobiler eller plattor, säger han och
tillägger:

– Att webbanalyserna blir fler och rapporterna tjockare är inte en utveckling som
drivs av analysverktygen, utan av att fler konsumenter använder nätet.

Bättre urval och vassare analys

1 Du måste vara på det klara med vad du vill veta. Annars är risken att du i efterhand börjar konstruera frågor som verkar passa svaret.

2 Samla in data på ett sätt som är lämpligt för uppgiften. Missa inte mobilsurfarna om du vill studera nya internetanvändare.

3 Var medveten om vilket urval du gör när du samlar in data, så att du kan bearbeta brister. Det finns statistiska verktyg för att hantera exempelvis skeva urval, om du är medveten om att skevheten finns där.

4 Välj rätt analysverktyg för den data du samlat in. Du kan inte göra vissa statistiska beräkningar på för små, eller skeva urval.

5 Var kritisk mot dina resultat. Slutsatser som strider mot allt du tidigare visste beror ofta på brister i undersökningen.

 

Läs mer om analyser: forskaren Maria Lexhagen har tips till den som vill jobba effektivt med analyser.

Text: Marie-Louise Olsen, illustration: Mats Johansson, foto: Erik Ardelius.

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode