Menu
Kreditskolan:

Guiden till trygga affärer

Att våga satsa och ta risker är något som alla egenföretagare måste göra. Det välbekanta uttrycket ”för att vinna så måste man våga” stämmer bra in på entreprenörsvardagen – men med hjälp av Bisnodes kreditvärderingssystem så kan du minimera riskerna du måste ta för att skapa nya affärer.

Kreditbetygslogotyper för aktiebolag

Kreditbetygslogotyper för aktiebolag

1. Historien om värderingssystemet

Bisnodes kreditvärderingssystem lanserades 1989 under namnet Svar Direkt och blev det första datorbaserade expertsystemet i världen som kunde värdera ett företags ekonomiska styrka och betalningsförmåga.

Från början värderades samtliga aktiebolag i Sverige och två år senare inkluderade man även alla handels- och kommanditbolag samt enskilda firmor. I dag omfattas mer än 1 miljon svenska företag av Bisnodes kreditvärdering.

2. Så funkar ratingen

Bisnodes kreditrating är en expertmodell som hjälper företag att undvika kreditförluster när de gör affärer med andra. Systemet baseras på officiell information från källor som bland annat Bolagsverket, Skatteverket, SCB, Kronofogden och Lantmäteriet. 2 400 beslutsregler mynnar ut i ett lättbegripligt betyg som gör det enkelt att bedöma kreditvärdigheten hos ett företag.

Kreditbetyget utvärderas kontinuerligt så att kunderna alltid har tillgång till aktuell information via Bisnodes hemsida.

3. Vad innebär A, AA och AAA?

Med en skala från Trippel-A till A rankas företag utifrån kreditvärdighet, där det bara är aktiebolag som kan få det allra högsta betyget. För att få det högsta betyget krävs bland annat att företaget omsätter mer än 2 miljoner, har varit verksamt i minst 10 år och har nyckeltal som är väsentligt över branschens genomsnitt. Om något av dessa krav inte uppfylls får företaget AA (god kreditvärdighet) eller A (kreditvärdig).

Det finns också betyg för nystartade företag. Läs gärna mer om betygsskalan.

4. Varför är det viktigt att ha koll på ett företags kreditvärdighet?

För att kunna ge rätt betalningsvillkor, rabatter etcetera är det bra att veta vilken kreditvärdighet kunden har. På så sätt kan du ge de bästa villkoren till de som förtjänar det mest och skapa förutsättningar för att de lönsamma kunderna blir lojala.

Att känna till leverantörernas kreditvärdighet är ett bra sätt att undvika problem med leveranser och gör att du kan hamna i ett bättre läge i en avtalsförhandling.

5. Vad ger det ett företag att visa upp sin kreditvärdighet?

För ett företag innebär det en kvalitetsstämpel att kunna visa upp ett kreditvärdighetsbetyg. Det blir lättare att göra affärer när till exempel en bank eller ny leverantör snabbt kan få en bild av vilken slags ekonomisk situation företaget befinner sig i. Det gör att företaget kan få bättre villkor och större flexibilitet. Många företag använder sig därför av AAA-loggan i allt sitt marknadsföringsmaterial, till exempel e-postsignaturer, broschyrer och på webbplatsen.

Text: Gabriella Sköldenberg.

Läs även:

Nibe tipsar: Bästa vägen till superbetyg i kreditvärdighet >> 
”Vi får ännu bättre leverantörsvillkor med vår AAA-rating" >>

Tidningen Biz.

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Kundservice merit
Kundservice merit


08-519 013 50
merit@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode