Menu
Möt Granits grundare Susanne Liljenberg

"Det finns inga genvägar när man bygger ett bra varumärke"

Hur kan man starta jättekedjan Granit, driva och sälja den, gå vidare med flera nya stora projekt, och samtidigt ha gott om tid för familjen? Serieentreprenören Susanne Liljenberg vet.

Susanne Liljengren

1 oktober, 2014 KÖN RINGLADE LÅNG utanför den nya butiken på Götgatan. Enligt dess slogan ”Förenkla livet – få tid att leva” skulle den en gång för alla skapa ordning i kaoset och fixa förvaringen i våra hem. Granit startades av två dittills oprövade entreprenörer: Anett Jorméus och Susanne Liljenberg. De var båda strax över 30, saknade fina utbildningar men hade gedigna bakgrunder inom detaljhandeln. Utan egna pengar men med stor idérikedom och skärpa i konceptarbetet. De hade utgått från sig själva: de var trötta på kaoset hemma, så därför borde det behövas en butikskedja som löste det på ett snyggt sätt. Susanne Liljenberg och Anett Jorméus fixade investerare, lånade pengar och lyckades få sin drömlokal på Södermalm.

Om Susanne Liljenberg– Vi var målmedvetna, unga, hungriga och vi kände att allt var möjligt. Vi hade vår idé som vi trodde starkt på och vi gjorde inte avkall på något. Medvetet jobbade vi hela tiden som att det fanns tio Granitbutiker. Det var viktigt att Granit kändes som en kedja direkt så den lilla budget vi hade lade vi på att trycka stämplar, köpa silkespapper och göra snygga påsar, berättar Susanne Liljenberg.

1997 öppnade den första Granitbutiken. Och det funkade. Människor fortsatte att köa före öppning de första veckorna. Granit fick så mycket blommor, som de ställde i skyltfönstret, att folk kom in från gatan och försökte köpa tulpaner. Susanne Liljenberg ringde till Arbetsförmedlingen och bad dem skicka folk eftersom de själva inte klarade av kundanstormningen. Arbetsförmedlingen svarade att ”så funkar det inte riktigt”.

– Starten var enorm, men vi visste egentligen hela tiden att det skulle bli succé. Det är viktigt att tro på det man gör och bestämma sig för att det ska gå bra – då går det bra. När man arbetar konsekvent med att bygga ett varumärke från grunden med logotyp, payoff, vision, affärsidé och också får ner den visuella identiteten på pränt blir man sällan överraskad av det färdiga resultatet. Då blir det precis så bra som man trott.

Grundarna fick se sig leda ett växande företag. Granit öppnade nya butiker och blev den butikskedja som båda hade drömt om. De jobbade mycket, men om framåtstörtande entreprenörslust är den ena starka drivkraften i Susanne Liljenberg så är dess raka motsats – enkelheten, livskvaliteten och stillsamheten – den andra drivkraften, och den är minst lika stark. Hon läser Deepak Chopra, pratar om sakers ”energier”, stänger av mobilen, cyklar runt på en rostig Crescent, hinner umgås med familjen och äter god mat.

– Det ger en sådan ro i kroppen att göra enkla saker: ta en fika på trappen, hänga i trädgården. Livet behöver inte fyllas med glassiga resor där vi ständigt matas med intryck.

ATT DRIVA EXPANDERANDE företag inom detaljhandeln är kanske inte per automatik förenligt med långsamma cykelturer och kvalitetstid i trädgården?

Citat Susanne Liljenberg– Nej, man får det inte gratis. Men även när det var som mest med Granit värnade jag det. Jag försöker att inte jobba efter klockan 16 och vill absolut inte vara den som sitter längst på kontoret om kvällarna. Det är så viktigt för mig att min familj får fyra timmar att landa, allihop tillsammans, och att jag kan vara närvarande då. Precis som att man gör en plan för sitt företag måste man göra en plan för sitt privatliv och bestämma hur man vill ha det. Jag har till exempel aldrig startat företag ensam och skulle aldrig vilja göra det – då är det lätt att man jobbar dygnet runt.

Susanne Liljenberg och Anett Jorméus ägde och drev Granit i drygt tio år. De var hela tiden varandras motpoler: gas och broms, våghalsig och försiktig. Olikheterna blev med tiden slitsamma, båda gick i terapi och orkade knappt se varandra under en period.

Susanne LiljengrenDE BLEV SAMS och kom fram till att de skulle sälja sitt skötebarn. År 2008 köpte Duka Granit för en hemlig summa, ”ett gäng miljoner” enligt Susanne Liljenberg. Åtta år senare tillbringade hon midsommardagen med att diska på en nyöppnad krog på Gotland. Det känns symtomatiskt för denna väldigt prestigelösa serieentreprenör: ena dagen diskar man smutsiga tallrikar, nästa dag sitter man i uppklätt möte med David Cameron. Inget är finare eller bättre än det andra.

– Jag fick lite investeringshets direkt efter Granit, köpte fastigheter och vandrarhem och startade det ena efter det andra på ett nästan maniskt sätt.

I dag har Susanne sållat lite bland engagemangen. Det hon är mest involverad i är LEVA: ett livsstilsföretag med bas på Gotland. LEVA är en akronym för Levande Ekologisk Visionär Arkitektur – en del i verksamheten är en husfabrik som säljer ekologiska typhus för fritidsboende. I LEVA:s huvudkvarter strax söder om Visby finns förutom typhusen bland annat en butik, en restaurang och en festvåning. Hon är delägare i ett crêperie i Visby som hennes man driver tillsammans med en kompis och i nyöppnade bar- och restaurangkonceptet Guldkaggen i Burgsvik på södra Gotland. Det var där hon stod och diskade på midsommardagen.

Susanne Liljenbergs bästa råd– I Guldkaggen är jag vilande delägare, det är viktigt att få fram. Jag var med och tog fram konceptet men ska inte jobba i driften. Vi flyttade inte hit till Gotland för att jobba ihjäl oss. Att driva två stora projekt blir för mycket.

Har du något misslyckande bakom dig?

– Inte på konceptstadiet, alla koncept jag har varit med och tagit fram har blivit väldigt bra. Men alla har inte blivit lika lönsamma. LEVA har gått back sedan starten. Nu är det på väg att vända, husen har börjat sälja och vi ska göra vinst senast 2014. Det är så många som säger att ”åh, jag är nöjd bara jag får jobba med nåt som är kul” men det är ju inte kul om man inte också tjänar pengar. Konceptet LEVA är gjort för att skalas upp. LEVA ska bli stort.

Text: Peter Hammarbäck, foto: Simon Paulin.

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com.

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode