Menu
Globala beslut

Med världen som marknad

Landsgränserna i näringslivet suddas bort allt mer och företagen exporterar som aldrig förr. Konsumenterna är globala och så även företagens erbjudanden. Det betyder att de beslut företagen tar måste vara gångbara internationellt.

Svenska företag exporterar som aldrig förr och konsumenterna ser hela världen som sin handelsplats.

– Tidigare var det ett stort steg att etablera sig i ett nytt land. Det är det inte längre. Nu finns all information man behöver om marknaden, konsumenterna, beslutsprocesser och köpmönster lagrat på Internet. Lyckas man ta fram rätt information kan man verkligen nå ut till en stor marknad, säger Bernt-Olof Hellgren, sales director på Bisnode D&B.

Frågan är vilken marknad man ska satsa på. Svaret finns på nätet. Via Google Insight kan man få reda på var i världen det sker mest sökningar på företagets produkter och tjänster.

Globala småföretag visar vägen

Många nystartade företag satsar globalt direkt. Carpet Vista grundades 2005 och säljer handknutna mattor i 125 länder. Rapunzel grundades 2007 och säljer löshår i 65 länder.  Zound Industries grundades 2008 och säljer hörlurar i 95 länder.  

De är snabba, smarta, snabba och anpassningsbara. De kan och vågar testa sig fram och ser förbi sina misstag. Deras omsättning ökar lavinartat eftersom de snabbt expanderar i nya länder.

Företagen på marknaden

Ska man nå framgång på en ny marknad gäller det att lära känna marknaden ordentligt.

– Jag minns det tyska företaget som hade tryckt upp 1200 foldrar som de skulle skicka ut till svenska företag med mer än 1000 anställda. Men det finns bara 593 företag med mer än 1000 anställda i Sverige, säger Bernt-Olof Hellgren.

Lokala globala beslut

När man verkar på flera marknader måste man väga de globala besluten mot de lokala. Det som fungerar i det ena landet fungerar inte automatiskt i det andra. Huvudkontoret agerar nu på en marknad där de inte känner till konsumenternas kultur, värderingar och beslutsprocesser.

– Det är värdefullt att ha lokalt anställda som sköter marknadsföringen och försäljningen. De förstår förmodligen kunden, dess köpmönster och beslutsprocess bättre än någon som kommer från ett annat land. Dessutom gör vi gärna affärer med människor som vi tycker om, och vi tycker snabbast om de som liknar oss. Därför är det en fördel om säljaren liknar köparen, säger Bernt-Olof Hellgren.

Även marknadsföring skiljer sig mycket från land till land och många företag bör outsourca dessa beslut till varje enskilt land. Även om en del företag lyckas lägga ner minimalt med pengar på en reklamfilm som sprider sig som en löpeld över världen.

Ett exempel är DollarShaveClub. Företagets Youtubefilm  ”Our blades are f#####g great” sålde 12 000 prenumerationer på rakblad de 48 första timmarna. Trots att servrarna havererade och hemsidan låg nere under större delen av tiden. Nu har filmen visats över 16 miljoner gånger och företaget säljer rakbladsprenumerationer världen över.

– Det visar hur liten världen faktiskt blivit och hur stor marknaden därmed är, säger Bernt-Olof Hellgren.

Se filmen

Globala beslut, Bisnodes råd:

Våga tänka stort, prova smått, testa dig fram och satsa när du hittat rätt.

Var din egen värsta kund – granska ständigt kundupplevelsen och försök ständigt förbättra den.

Konsumenterna köper inte hörlurar av Zound och rakblad av DollarShaveClub, de köper en livsstil. Hur stärker du dina kunders varumärke?

Ta sälj- och marknadsbeslut så nära marknaden som möjligt.

Ta de strukturella besluten centralt.

Basera dina beslut på rätt beslutsunderlag. Big data är oöverskådligt mycket information i en enda röra. Sortera den rätt och kombinera den med din kunddata och värdefull affärsinformation så har du det beslutunderlag du behöver. 

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Bernt-Olof Hellgren
Bernt-Olof Hellgren

Kontaktperson
070 947 10 88
bernt-olof.hellgren@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode