Menu
Träffa rätt direkt!

4 steg till en lyckad kampanj

Du behöver nå nya kunder men vet inte var du ska börja leta. Då kan direktmarknadsföring vara precis rätt verktyg att börja med.

Vad är egentligen direktmarknadsföring?

Många tror att direktmarknadsföring bara handlar om onödiga reklamlappar i brevlådan, men så är det inte alls, förklarar Ulf Persson, produktchef för onlineprodukter på Bisnode.

Direktmarknadsföring, DM, är i stället ett samlingsnamn för flera kanaler som har tre saker gemensamt: du kommunicerar med unika individer, du gör det med ett anpassat budskap och du kan mäta resultatet.

– Det kan vara brev, men det kan lika gärna vara till exempel e-post som följs upp av ett telefonsamtal.

Rätt budskap till rätt person

Tanken bakom DM är att du väljer ut en grupp av mottagare som har en gemensam profil. Säljer du frisörstolar i Norrbotten vill du nå frisörer i Luleå med ditt budskap, inte byggfirmor i Skåne. På så sätt slipper du att lägga tid och pengar på att skicka information till fel målgrupp.

– I dag finns det väldigt avancerade system, till exempel Bisnode DM Urval, där du snabbt och enkelt kan välja ut specifika målgrupper, både vad gäller bransch, geografi, omsättning, ja, det mesta du kan tänka dig. Du kan verkligen hitta nya kunder preciserat ner på detaljnivå utan att ens behöva logga in. ■

4 steg till en lyckad kampanj

 

  VEM ÄR KUNDEN?

För att DM ska vara effektivt måste du vara säker på att nå exakt rätt mottagare. Säljer du it-tjänster kanske det snarare är den tekniska chefen än vd som du vill skicka kampanjen till. Ju mer du vet om vilka du vill nå, desto mindre kampanj behöver du göra för att nå det resultat du vill ha, skjuter du å andra sidan för brett är risken att mottagarna bara ser det som spam.

  TA HJÄLP

Du måste inte sitta med gula sidorna själv för att hitta mottagarna. Flera företag, bland andra Bisnode och Posten, har verktyg för att hjälpa dig att på ett enkelt
sätt hitta adresser till potentiella kunder. I Bisnodes nya tjänst DM Urval kan du lätt fylla i olika variabler som bransch, körsträcka, befattning och direkt se hur stor din målgrupp är, var de finns och vad det kostar att få deras adresser.

  FLERA KANALER

När du planerar din kampanj, testa då att använda flera olika kanaler. Om du till exempel börjar med ett utskick per post eller e-post kan du öka mängden nya kunder betydligt genom att planera in en uppföljande telefonkampanj en
tid senare. Ring upp dem som fått ditt budskap och kolla om de har några ytterligare frågor som du kan hjälpa dem med.

  ROI

En grundbult i DM är att du verkligen kan räkna ut om det är effektivt. Du vet hur många du har skickat till, du vet hur mycket det har kostat dig att ta fram kampanjen och ofta är det ganska lätt att se hur många som nappar på erbjudandet. Då kan du ganska lätt ta fram kampanjens ROI (Return on investment) där du räknar ut om du tjänat mer än kampanjen kostat.

Vanligaste fallgroparna


 Att använda gamla adressregister kan vara lockande billigt, men du riskerar att väldigt mycket av det du skickar hamnar fel. Företag flyttar och personer byter jobb oftare än du tror. Vill du testa kvaliteten på ditt nuvarande kundregister gör du det enkelt på www.bisnode.com/Sverige/Produkter-losningar/Testaditt-kundregister.


 
Om du ska ha en e-postkampanj, skicka då inte från din vanliga mejladress. Det kanske inte blir så stor skillnad utseendemässigt, men om du använder ett e-postverktyg som är anpassat för kampanjer undviker du mottagarnas spamfilter.


  
Kolla vilka lagar som gäller kring DM, framförallt om du ska skicka e-post. Du hittar dem på www.dmurval.com.

Läs mer

DM Urval – skräddarsy ditt urval, helt själv! »

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Jonna Lindelöf
Jonna Lindelöf

Kontaktperson

jonna.lindelof@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode