Menu
Hållbarhet

Fyll på med solcellsenergi

Vi måste sträva efter ett förnybart energisystem. Och solceller är en del av lösningen. Krångligare än så behöver man inte göra det, menar Johan Paradis på Paradisenergi.

Telefonen börjar ringa när den första vårsolen tittar fram. Det slår aldrig fel. Man kan kanske tro att projekt av det här slaget drivs lite mer långsiktigt, men så är det inte.

Sedan årskskiftet är det möjligt för privatpersoner att kvitta bort energiskatten för egenproducerad solel, vilket har gjort att allt fler ser fördelarna med solceller. Men oavsett trenderna så är intresset, av någon anledning, alltid som störst kring vårdagjämningen.

Johan ParadisHögtryck på vårkanten

– Telefonen börjar ringa när den första vårsolen tittar fram. Det slår aldrig fel. Man kan kanske tro att projekt av det här slaget drivs lite mer långsiktigt, men så är det inte. Fast det är kanske bara ganska mänskligt, säger Johan Paradis, vd och grundare av Paradisenergi.

Det lilla konsultbolaget med säte i Göteborg har funnits sedan 2012, men Johan har jobbat med solceller sedan 2008. Företaget sysslar med rådgivning och forskning inom solcellsenergi, både gentemot privata aktörer och offentlig verksamhet.

En viktig del av lösningen

Den största drivkraften för Johan är att vara med och bidra till ett förnybart energisystem. Solceller kan inte stå för hela vår energiförsörjning, men är en viktig del av lösningen.

– Det finns en Ted Gärdestad-låt som heter Sol, vind och vatten, tror jag, och så enkelt är det. Lösningen finns ju framför näsan, vi måste bara lära oss att ta vara på energin på rätt sätt, säger Johan. Förutom bidraget till ett bättre klimat lönar det sig också ekonomiskt att installera solceller, även för privatpersoner.

Om Johan ParadisEn långsiktig investering

– Man brukar räkna med att solcellerna håller i ungefär 30 år. Som kostnaderna ser ut nu kan du som privatperson räkna hem investeringen med ett solcellstak på 12 till 15 år. Då har du fri solcellsenergi i ytterligare 15 till 18 år ungefär – och det är väl inte en så dum kalkyl, säger Johan.

Du har jobbat med solceller i många år nu. Hur skulle du beskriva ditt förhållande till solen?

– Solen står för så mycket positivt, inte bara för mig. Det är givande att få jobba med något som så många ser som en självklar del av framtiden. Det om något borde locka fler till branschen, säger Johan. ■

Tidningen Biz

Johans tips till dig som vill starta företag inom hållbar energi

  1. Genuint intresse märks och hjälper till att hålla dig uppdaterad inom ditt område.
  2. För att få igenom föreslagna projekt bör man kunna svara på de ekonomiska spörsmålen, och inte bara peka på mjuka värden.
  3. Det är en fantastisk känsla att få stå mitt i en solcellsanläggning och känna att man är en reell del av omställningen. Den känslan slår alla andra jobb!


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode