Menu
Ny teknik

Framtidens färdmedel

Vi har bokstavligen talat kommit en lång bit på vägen sedan T-Forden lanserades av Henry Ford år 1908. Tekniken har gått i rasande fart och med dagens tillgång till avancerad teknologi och smart data finns det långt gångna planer på framtidens intelligenta och miljövänliga färdmedel. Eller vad sägs om att åka i höghastighetståg i ett vakuumrör eller en uppkopplad smart car som styr sig själv och kommer när du kallar? Snart kan det bli åka av!

Hyberloop
Hyberloop – Ta tuben på riktigt

Möt Hyberloop, nästa generations främsta transportsystem: En höghastighetsbana som färdas genom en tub i över 1200 kilometer i timmen och kan beta av sträckan San Francisco-Los Angeles på ynka 20 minuter. Entreprenören Elon Musk lanserade år 2013 idén om det blixtsnabba tubtåget som körs på luftkuddar och magnetism i ett rör där lufttrycket med hjälp av en enorm kompressor sänkts för minimal friktion. En åtta kilometer lång testbana ska byggas i Kalifornien i början av 2016, enligt det privatägda företaget Hyberloops Transportation Technologies vd Dirk Ahlborn.
Källa: Forbes, Fortune 

Terrafugia TF-X – den flygande superbilen 

Sen 50-talet har vi blivit lovade flygande bilar, men inte förrän nu verkar det bli verklighet på riktigt. Den flygande superbilen Terrafugia TF-X, som dock ännu inte är i produktion, ska göra transporten från dörr till dörr ännu smidigare och tar mobiliteten till en helt ny nivå. Den fyrsitsiga hybriden mellan flygplan och bil ska kunna komma upp i en hastighet på över 300 km i timmen och klara av sträckan London-Genéve på under tre timmar. Den kan flygas både manuellt samt automatiskt, klarar av att landa själv och får plats i ett vanligt bilgarage. 
Källa: BBC 


Framtidens vattenfarkost – Aqua Submersible Watercraft

För dig som bor i skärgården kanske denna djupdykande vattenmackapär vore något? Den lättmanövrerade enmans-submarinen designades för den dagen då mänskligheten, till följd av överbefolkning och miljöförstörelse, skulle kunna leva i samhällen på och under (!) vatten. Då skulle man behöva ha en ny typ av en lätthanterlig undervattenstransport som både skulle kunna åka på vattnet och dyka djupt under ytan. Den delfinlikande designen vann Silver Idea Design-priset år 2008 och idén togs fram av två Syd-koreanska studenter på Seouls universitet. 
Källa: Bloomberg

En smart car på riktigt – Möt GM EN-V 2.0EN-V


På 80-talet roades vi av tv-serien The Knight Rider och den talande bilen Kit. Nu har vi fått 2010-talets version av den smarta bilen som kommer när du kallar på den med mobilen. Redan år 2010 presenterade General Motors EN-V, som står för Electric Networked Vehicle, ett intelligent transportsystem fulladdat med högteknologiska finesser.

Bilen är både självstyrande, fixar parkeringen och kan undvika alla hinder vilket ökar trafiksäkerheten avsevärt.  Nu har man även lanserat EN-V 2.0, en förfinad och fyrhjulig prototyp av denna miljövänliga bilhybrid som är speciellt designad för urbana miljöer. Då den är uppkopplad till din smartphone känner den av var du är och kan möta upp dig. Den smarta eldrivna bilen tar dig sedan från A till B genom att hitta den snabbaste vägen medan du kan fokusera på allt annat än bilkörning. 
Källa: General Motors & Transportevolved.com 

Text: Hanna Wilenius

Läs även:

Så ser Sverige ut år 2050 >>
Branschdödarna som ändrar marknadens spelregler >>
Tekniken då, nu och i framtiden >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode