Menu
Sharing economy

Framtidens ägande är delande

Att dela med sig är en uråldrig företeelse, något vi människor är helt beroende av då det gör livet lättare. Idag har Sharing economy gjort det enklare än någonsin att dela med sig. Vi delar, lånar och återanvänder allt från bilar, kläder och bostäder till kunskap, tankar och idéer. Fler företag upptäcker också att delandet kan vara lönsamt, något som kan komma att förändra framtidens affärsmodeller från grunden.

Sharing is caring

Vad är sharing economy?

Sharing economy, eller delningsekonomi på svenska, är en del i en större trend som brukar kallas Sustainable Consumption, hållbar konsumtion, och bygger på att privatpersoner hyr ut, lånar ut eller delar på privat egendom. Ett bekvämt delande av resurser som minimerar kostnader och de besvär som kommer med ägande. Resurseffektivitet är grunden i filosofin. Genom att hyra ut saker när vi inte använder dem eller dela på produkter och tjänster minskar konsumtionen av nytillverkade produkter. Det är alltså ett nytt sätt att tänka och leva som gynnar både miljön och plånboken.Delningsekonomi nyordslistan 2015  

Det nya delningsspråket

Många ord har använts för att beskriva fenomenet, gemensam konsumtion, kollaborativ ekonomi, bytesekonomi, gåvoekonomi och låneekonomi. Den mest vedertagna termen är dock det internationella begreppet Sharing economy, ett uttryck som först började florera på det tidiga 2000-talet i samband med att nya typer av affärsmodeller växte fram i spåren av den ekonomiska krisen och en större medvetenhet kring världens skenande resursbrist och överbefolkning.

Ett bevis på det ökande intresset för delande är att det nu även börjar göra avtryck i svenska språket. Språkrådet och Språktidningen presenterar varje år Nyordslistan och med bland 2015 års nya ord fanns ord som Delningsekonomi, avinvestera och Dumpstra. Ord som alla syftar på hållbara värderingar som värnar om delande, återanvändning och etiskt företagande.

Företagen som knäckt koden till lönsamt delande

Mest känt inom Sharing economy-vågen och ett perfekt exempel på resursdelande är Airbnb, ett företag vars hela idé går ut på att privatpersoner hyr ut sina hem eller enstaka rum till turister. Airbnb har slagit hårt mot den traditionella hotellbranschen då de erbjuder en ny inkomstkälla för privatpersoner som kan tänka sig att öppna upp sina hem samt ett billigare alternativ för resenärer världen över.

Leksaker och kläder är varor som snabbt kan förlora sin attraktionskraft för brukaren och tacksamt kan gå i arv. Därför finns det nu företag som låter föräldrar hyra leksaker så länge barnen vill ha dem och förutom privatannordnade klädbytardagar finns initiativ så som Lånegarderoben, ett slags bibliotek för kläder där du lånar outfits under en period och sedan lämnar tillbaka dem.

Störst i bilbranschen

Nu börjar också trenden med samåkningstjänster, bilpooler och bostadsbolag med gemensamma bilar anslutna till lägenhetshus växa sig riktigt stor både i Sverige och i resten av Europa. Car2Go är företaget som med sin flotta av bilar över i 16 europeiska städer, inklusive Stockholm, låter icke-bilägare ta en tur bakom ratten närhelst det passar dem, helt utan nackdelarna av att äga en egen bil.citat

Andra exempel är Amerikanska FlightCars som hyr ut parkerade bilar på flygplatser, företaget Flexidrive som är en av flera aktörer som erbjuder en tjänst för privatpersoner som vill hyra ut sina bilar och sist men absolut inte minst bjässen Uber med den branschomvälvande idén att låta privatpersoner börja agera taxichaufförer i sina egna bilar.

Kunskapsdelande

Det har aldrig tidigare varit så enkelt att dela med sig av information och kunskap so nu och mestadels gör vi det helt gratis. Ett exempel är såklart wikipedia där vem som helst i världen kan hjälpa till att fylla kunskapsluckorna, på gott och ont. Stack Overflow är namnet på ett utvecklarforum inom it-världen där utvecklare kan ställa frågor inom i princip vilket område som helst och få svar från andra. Liknande kunskapsforum finns också för en lång rad andra yrkesgrupper, däribland Archileaks som är en plattform där arkitekter delar kunskap, erfarenheter och information för att hjälpa varandra och branschen som helhet.

Tre fördelar med sharing economy

1De nya, innovativa användningsområdena av teknologi utvecklingen av nya affärsmodeller för med sig.

2Delat nyttjande av transportmedel och konsumtionsvaror sparar på naturresurser viket bidrar till en mer miljömedveten och hållbar framtid.

3Du som företagare har mycket att vinna på att inkludera delande på något sätt i din verksamhet, kunderna kommer nämligen älska dig!

Text: Petra Kaplan. Källor: svd.se, entrepreneur.com, ey.com.

Läs även

Branschdödarna - disruptiv innovation » 
Internet of things - prylar som kommunicerar» 
Så ser Sverige ut 2050 » 
Framtidens färdmedel » 
Sex innovativa världsförbättrare » 

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode