Menu
När får du nya grannar?

Förstå dina kunder på djupet med smart analys

”Göran och Eva kommer med 63 procent sannolikhet att flytta inom två månader – med 74 procent sannolikhet letar de efter en stor villa.” Med hjälp av riktigt smart dataanalys är det nu möjligt att förutse hur människor kommer att agera, och konsumera, i framtiden. Men det kräver att man gör slut på en gammal sanning – det klassiska målgruppstänket.

Förstå dina kunder på djupet med smart analys

Gamla stereotyper funkar inte längre

Det finns en anledning till att många företag upplever att det blir svårare och svårare att hitta sin målgrupp. Det pågår en beteenderevolution. Vad som är ”typiskt” blir svårare att definiera vilket påverkar hur man måste tänka i sin marknadsföring. Så vad innebär denna snabba förändring för företag och deras sätt att nå ut till sina kunder? Kan data och smart analys vara lösningen?

Sedan länge har företag klumpat ihop sina kunder på samma sätt. Med hjälp av kön, ålder och inkomst har man försökt skapa produkter och tjänster som ska passa konsumenterna. Men i dag behöver en 30-årig kvinna inte ha mycket gemensamt med en annan. Det säger Ulrika Gimerby, som arbetar med marknadsanalys på Bisnode.

Fyra tips för att analysera kunddataKomplexa livsstilar

– Förut gifte man sig vid ungefär samma ålder och skaffade barn i samma skede. I dag är våra liv mer oförutsägbara, exempelvis kan barnfamiljer i dag se ut på en mängd olika sätt. Två ogifta 55-åringar, boendes i Sundsvall med 30 000 i lön kan se likadana ut på pappret. Men i verkligheten kanske den ena lever i ett singelhushåll med färre utgifter och den andra i ett småbarnshushåll med fler munnar att mätta.

Mjuka värden allt viktigare

– För att förstå våra kunder måste vi inkludera de mjuka värdena. Vi måste utgå ifrån vilken personlighetstyp vår kund är, var i livet han eller hon befinner sig och mycket mer. Först då kan vi på riktigt kommunicera rätt med de kunder vi vill nå.

Att utvinna dessa mjuka värden är en fråga om avancerad dataanalys med information från tusentals olika källor. Bisnode har en egen databas som inkluderar alla Sveriges invånare, och där var och en har blivit tilldelad en av tio olika personlighetstyper. Exempelvis så har Äventyraren, Organisatören och Humanisten alla sina egna preferenser och värderingar.

Svaren ligger i analysen

– Kombinerat med vilken livsfas personen är i, och vilken familjesituation han eller hon lever i, kan man få reda på värdefull information om varje människas aktuella och framtida behov. Vi kan svara på vilka personer som troligen kommer att flytta inom ett år eller vilka som helst reser till Thailand – och det gör en stor skillnad för hur man bör kommunicera med individen såväl som med hushållet.

Läs även:

Fem viktiga kundinsikter smart analys kan ge dig >> 
Träffsäkrare analys med Bisnode Kollektion >>  
Så hittade SvD rätt i målgruppsjungeln och fick 136 procent fler nya kunder >>

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Lena Durvik
Lena Durvik

Kontaktperson
070-967 93 30
lena.durvik@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode