Menu
Forskaren Maria Lexhagen tipsar

Hur påverkar internet turistnäringen?

Det finns en yrkesgrupp som är mer beroende än någon annan av att nyttiggöra data: forskare. Maria Lexhagen har tips till den som vill jobba effektivt med analyser.

Maria LexhagenI SNART 20 ÅR HAR Maria Lexhagen forskat kring hur internet påverkar turistnäringen. Hon är doktor i ekonomi och chef för turismforskningsinstitutet ETOUR, vid Mittuniversitetet i Östersund.

Med tanke på att informations- och bokningssystem i turistnäringen och resebranschen nästan helt flyttat ut på internet, kan Maria Lexhagen en hel del om webbanalys.

Om problemet med för mycket information säger hon så här:

– Strunta i vilka rapporter ditt analysverktyg KAN spotta ur sig. Vilka vill du ha? Som forskare börjar jag med att identifiera att det finns ett kunskapsgap: något jag vill veta. Eller så vill jag ifrågasätta tidigare kunskap. Oavsett vilket börjar jag alltid med en fråga. Analyser och rapporter kommer senare i processen, säger Maria Lexhagen.

I stora drag kan den vetenskapliga analysen delas upp i enkla steg. Du börjar med att ta reda på vad det är du vill veta, sen samlar du in data och väljer ett analysverktyg utifrån det. Och slutligen gäller sanningen: var kritisk mot dina resultat.

– Om man vrider och vänder på datamängder tillräckligt länge kan man hitta revolutionerande mönster som kanske inte finns i verkligheten. Det beror ofta på brister i undersökningen, säger Maria Lexhagen.

Citat av Maria LexhagenEN VIKTIG LÄRDOM som många med mer komplexa produkter kan dra från turismforskningen är tidsaspekten: Vi drömmer om och planerar våra resor länge innan vi bokar.

– Att någon besöker en resesajt utan att köpa, behöver inte betyda att man är missnöjd med pris eller produkt. Det kanske bara inte är dags än.


Hur har webbanalysens möjligheter påverkat Maria Lexhagens arbete?

Jo, det har blivit lättare att samla in och analysera stora mängder data, vilket i sig borgar för större tillförlitlighet i forskningsresultaten. Och det är i dag möjligt att experimentera även inom turismforskning: Vad händer om man växlar mellan ett spädbarn och en tonåring på bilden som marknadsför en viss resa, och så vidare.

– Det är enklare och mycket mer effektivt i dag, men det finns många okända faktorer som man bör vara försiktig med.

Text: Marie-Louise Olsen, illustration: Mats Johansson, foto: Erik Ardelius.

Mer läsning:

Hur vässar man sin analytiska förmåga? >> 
Analys från topp till tå >> 
Analytiska beslut – företagets data visar företagets framtid >> 
Träffsäkrare analys med ny tjänst>>

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode