Menu
Nyheter & trender

Fördomar om chefen, socialt ansvar och en omdebatterad emoji

Trenduppdatering: många företag saknar en policy mot barnarbete, det tror vi om våra chefer och så räddade Japanerna den omdebatterade emojin.

HjärnaSTORSATSNING PÅ EU:S HJÄRNPROJEKT

2013 satsade EU den största summan någonsin, över en miljard euro, på ett tioårigt forskningsprojekt vid namn The Human Brain Project. I projektet samarbetar svenska och internationella forskare, läkare och datortekniker med att sammanställa befintlig kunskap om hjärnan och bygga en simulation av hjärnan i en superdator.

Syftet är att utnyttja kunskap om hjärnans biologi för att bygga datormodeller. Men också att få en ökad förståelse för hur vår hjärna fungerar.

KÄLLA: MEDTECHMAGAZINE.SE OCH NEUROFUTURE.EU.


MÅNGA SAKNAR POLICY MOT BARNARBETE

Bill Gates citatAtt ta socialt ansvar som företag har numera blivit en självklarhet hos många affärsutövare. Men en ny undersökning utförd av organisationen Global Child Forum visar att riktlinjer och policy mot barnarbete fortfarande saknas i många stora företag.

Undersökningen genomfördes bland 1 032 företag i 63 länder, inklusive Sverige, och visade att 38 procent av företagen saknar policy mot barnarbete och 86 procent saknade riktlinjer om produktansvar och säkerhet rörande försäljning till barn.

KÄLLA: MILJOAKTUELLT.IDG.SE.


Apple-statistikBOSSIGA FÖRDOMAR

Konsult- och rekryteringsföretaget Experis har gjort en fördomsenkät för olika yrkesgrupper. Det här tror folk om chefer:

1. De jobbar övertid (92 procent).
2. De pratar mer än de lyssnar (86 procent).
3. De har valt sitt jobb enbart på grund av hög lön (70 procent).
4. De klär sig i de trendigaste kläderna (70 procent).
5. De är rädda för att åldras (68 procent).

KalenderSTÖRST RISK ATT DÖ PÅ LÖNEDAGEN

Du bör se upp lite extra när det är löning, du löper nämligen störst risk att dö just den dagen du får lön. En stor studie, utförd vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har visat att antalet dödsfall ökar markant på lönedagen. Sambandet var extra tydligt bland låginkomsttagare och de i åldern 18–35 år.

KÄLLA: FOF.SE.


JAPAN RÄDDADE DEN POPULÄRA EMOJIN

Bajs-emojiSmileys, tummen upp och söta hjärtan. De små grafikfigurerna invaderar våra smartphones. Men det var mycket nära att bajs-emojin fick stryka på foten.

Symbolerna uppfanns 1999 i Japan av teleoperatörer. Men när Google ville införa symbolerna i sitt mejlsystem Gmail 2007 ansågs bajs-emojin vara för stötande.

Googles team ville ta bort den, vilket gav upphov till protester från skaparna. Avgörande för dess överlevnad sägs populariteten i Japan ha varit – där används den mest av alla emojis.

KÄLLOR: FASTCOMPANY.COM OCH NYTEKNIK.SE.


NATTARBETE GÖR DIG TJOCK

Det har länge rapporterats om farorna med att jobba natt, bland annat sägs risken öka för kvinnor att drabbas av bröstcancer. Nu är det dessutom bevisat att skiftarbete minskar den totala energiförbrukningen hela dygnet, inte bara tiden man arbetar. Med andra ord är det lättare att gå upp i vikt för den som arbetar på nätterna än för den som arbetar dagtid.

KÄLLA: SVT.SE.

Mer läsning:

Trender och tips för arbetslivet 
Hur ”The worlds cutest dog” kan ge dig bättre affärer 
Insektslunch och botox på jobbet? 
Analys från topp till tå

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode