Menu
Nyhet från Bisnode

Fler kvinnliga börschefer i Sverige än i Norge

Antalet kvinnliga börs-VD:ar har aldrig tidigare varit så stort. Vid årsskiftet styrdes nästan 7 procent av alla svenska noterade bolag av kvinnor, vilket är nästan dubbelt så mycket som i grannlandet Norge som är världsberömt för sina jämställda börsstyrelser. Det visar en kartläggning gjord av Bisnode.

Affärsinformationsföretaget Bisnode har kartlagt jämställdheten i noterade bolag i Sverige, Norge och Finland. När det gäller VD-posten är Sverige tydligt mest jämställt. Av de totalt 454 noterade bolagen i Sverige styrdes vid årsskiftet 30 stycken av kvinnor. Det ger en andel kvinnliga chefer om 6,6 procent, vilket kan jämföras med 3,6 procent i Norge och 1,6 procent i Finland. I Sverige har andelen kvinnliga VD:ar i noterade bolag ökat varje år de senaste fem åren. 

Norges kvoteringslag började gälla 2006 för privata bolag och kräver att minst 40 procent av styrelsen i ett Allmenaksjesellskap ska bestå av kvinnor. Bisnodes undersökning visar att andelen kvinnor i de norska noterade bolagen är relativt konstant, förra året ökade den från 45,0 till 45,6 procent. Det kan jämföras med 15,1 procent i Sverige. För Finland finns ingen direkt jämförbar statistik, men 70 procent av de finländska noterade bolagen har minst en kvinnlig ledamot och 5 procent har kvinnlig ordförande.

Läs pressmeddelandet här

Andel bolag med kvinnlig VD

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode