Menu
Framtid

Fem trender att hålla koll på under 2015

Vissa trender är så starka att alla påverkas, oavsett vilken verksamhet du driver. Inget företag var detsamma efter att datorn, mobiltelefonen eller internet hade gjort sitt intåg, och nu kommer nya strömningar att förändra både hur vi lever och hur vi driver företag. Vi listar de viktigaste trenderna 2015.

Pigga pensionärer

PIGGA PENSIONÄRER SOM SHOPPAR MER

Genomsnittsåldern blir allt högre i Sverige. Ännu snabbare ökar antalet friska år efter pensionen – och viljan att spendera dem väl. Man vill kunna åka motorcykel, resa och spela golf.

– Merparten av kapitalet i Sverige är kopplat till 40-talisterna och åldersgruppen runt omkring. De kan betala för sig och de kommer att göra det. Det primära för dem som går i pension i dag är inte att fortsätta spara, utan att istället njuta av livet, berättar Mats Olsson på Kairos Future.

Men eftersom vi trots allt är över 65, så kommer vi att behöva mer hjälpmedel för att kunna leva det livet. Och det är här som de trendkänsliga ska tänka till, för det kommer att finnas en stor betalningsvilja för dessa hjälpmedel.

Hjälpmedlen vi pratar om är inte kryckor och rullatorer. Det är i stället appar och mobila tjänster, men även en massa icke-digitala produkter som kan underlätta tillvaron.

KONSUMENTERNA TAR MAKTEN

Med sociala medier håller konsumenterna på att ta tillbaka makten över sin konsumtion. Det är en trend du måste vara medveten om.

– Kunderna vill ha bättre service och snabbare svar. De vill ha nya smaker, fler ingredienser, färre ingredienser, billigare produkter och mer exklusiva produkter. Det säger Jean-Jacques Vandenheede, en av världens främsta experter på shoppingtrender och detaljhandel.

I var fjärde diskussion på nätet nämns ett varumärke eller en produkt, och vi konsumenter litar på varandra – vi litar faktiskt mer på främmande konsumenter än vi gör på dagstidningarna.

– Konsumenterna har nu ständig tillgång till information, åsikter och alternativ. Dessutom har den första nätgenerationen nu blivit vuxen – människorna som aldrig levt i en värld utan internet. Det är en generation som är van vid att information och service alltid finns ett knapptryck bort, och lika van vid att leta efter bättre alternativ.

PAKETERA RÄTT

Spotify, Netflix, Dropbox och många fler – att sälja sina produkter som månadsprenumerationer blir alltmer populärt. Kostnaden känns mindre för kunden än att köpa loss produkten och det gör att köpmotståndet minskar.

För dig som inte driver ett multinationellt it-företag, fundera över hur du kan vinkla om trenden till din bransch. Redan i dag finns det företag som säljer prenumerationer på till exempel strumpor och matkassar – hur kan du göra kundens liv enklare genom prenumerationer?

GE KUNDERNA MER

Facebook är gratis, Instagram är gratis och Gmail är gratis – gratistrenden har varit stor länge. Nu håller den på att slå igenom i marknadsföringen också. Det handlar inte lika mycket om att sälja som om att informera och inspirera sina kunder. Trenden har till och med fått ett namn – content marketing – och har plockats upp av småföretagare landet över. Kostrådgivare delar med sig av sina bästa recept, möbelaffärer gör gratis inredningsguider, exemplen är många. Tanken är att om du kan ge dina kunder ett mervärde så kommer du på lång sikt att få deras lojalitet. Och lojalitet är mer värdefullt än att sälja NU. Så fundera över hur du kan göra det där lilla extra för dina kunder – gratis så klart.

BUBBLARE: KOM PÅ EN NY SPORT

Vi tränar allt mer och vi tränar allt hårdare. Folk bestiger Mount Everest i parti och minut och snart hoppar någon fallskärm från månen. I kölvattnet av träningstrenden dyker det upp allt fler extrema tävlingar – ”Tough Viking”, ”Stockholms brantaste” och ”Ö till ö” är några exempel.

Vilken blir nästa succétävling, eller succésport för den delen? Kan du komma på en ny häftig sport och paketera den i en grym tävling kan din lycka vara gjord.

Text: Gustaf Brickman. Foto: Getty images.

Läs också:

Låt känslorna styra >> 
Så kommer nittiotalisterna att påverka framtidens konsumtion >> 
Vaddå Beacons? >>

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode