Menu
Listan

Fem snabba om tid och stress

Fem tänkvärda fakta om hur vi faktiskt spenderar vår tid, på gott och ont.

Visste du att...

... du står i kö i 31 timmar varje år. Du letar efter dina glasögon i över 10 timmar, kallpratar i 106 timmar, och väntar på försenade kompisar i nästan 8 timmar. Sett i den här kontexten är de 36,9 timmar du lägger på att snooza varje år ganska väl investerad tid. Studien genomfördes för treår sedan på svenskar 16–74 år.

KÄLLA: RÄDDA BARNEN/GROWTH FOR KNOWLEDGE 2011.

DÄRFÖR FLYGER TIDEN IVÄG

Minns du barndomens evighetslånga sommarlov? Många tycker att tiden går snabbare ju äldre de blir. Vad beror denna känsla på? Svaret finns i proportionaliteten: när du är fyra år motsvarar ett år en fjärdedel av ditt liv. Har du turen att fylla 100 år är ett år bara en hundradel av ditt liv.

DANSA PÅ DEADLINE

Hur kommer det sig att så många av oss skjuter upp saker som vi behöver göra? Först när vi har kniven på strupen och närmar oss sista minuten tar vi tag i det som behöver göras. I boken Dansa på deadline letar psykologen Alexander Rozental och journalisten Lina Wennersten efter en vetenskaplig förklaring till varför vi skjuter upp saker och hur vi kan göra för att ändra vårt beteende.

KÖR HÅRT – DET ÄR TISDAG!

Tisdag är den dag då vi är som mest produktiva, Det visar en amerikansk studie där man intervjuat HR-chefer. Minst produktiva är vi på torsdagar och fredagar och mest produktiva är vi mellan 10 och 12 på en tisdag strax efter semestern.

NATTJOBB FÖRSTÖR DIN HJÄRNA

Visst har sent övertidsjobb ett visst romantiskt skimmer över sig, men den sömnbrist som kommer av att jobba kvällar och nätter är direkt skadlig för hjärnan enligt en ny studie. Forskarna kom fram till detta genom att mäta proteinnivåerna i hjärnan på människor som inte sov ordentligt, skriver tidningen Fast Company.

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode