Menu

Förstå kunderna med färgmetoden

Annika R Malmberg är framgångsexperten som tycker att företagare ska jobba mer med färger. Med Insights Discovery-metoden, som baseras på Jungs teorier, lär hon dig att identifiera den färg din kund har mest av och anpassa din säljpitch därefter. Tänk efter – känner du igen dina kunder i någon av färgerna?

Färgmetoden

Den solgula kunden

Utåtriktade, kreativa och inspirerande människor definieras som solgula. De här människorna är bra på att peppa i gång andra, men kan ibland uppfattas som lite väl ”uppfinningsrika” och ibland självcentrerade.

Hur säljer jag till en solgul kund?
Genom att vara lättsam och ge den gula kunden möjlighet att berätta om sitt företag och sina önskemål. Visa att du har läst på om kundens företag.

Vad ska jag undvika?
Risken med en solgul kund är att man har väldigt trevligt men glömmer att sälja. Ha en tydlig struktur på mötet som både låter kunden prata om sig själv och ger dig tid att förmedla ditt budskap.

Den skogsgröna kunden

Lyhörda och omtänksamma människor som uppskattar harmoni definieras som skogsgröna. De är skickliga på att lyssna och tycker inte om konflikter.

Hur säljer jag till en skogsgrön kund?
Stressa inte fram beslut utan visa förståelse för att kunden behöver fundera. Dock kan du med fördel vara tydlig med vilken lösning du själv skulle välja.

Vad ska jag undvika?
Att besvara en fråga om råd med ”Det kan ju bara du avgöra” är en dödssynd. Uttala dig inte illa eller nedlåtande om någon annan.

Den havsblå kunden

Analytiska, objektiva och strukturerade människor beskrivs som havsblå. Havsblå kunder har höga prestationsnormer och kräver mycket tid för att bli nöjda med en uppgift.

Hur säljer jag till en havsblå kund?
Genom att vara korrekt, professionell och kompetent. Visa att du vet vad du pratar om och ta gärna med skriftliga dokument som styrker det du hävdar.

Vad ska jag undvika?
Att bli för personlig eller känslosam och att dra opassande skämt. Kräv inte respons direkt.

Den eldröda kunden

Ambitiösa, beslutsamma och tävlingsinriktademänniskor tillhör den eldröda gruppen. De ser inget problem med att saker och ting går fel ibland, då kan man lätt göra om.

Hur säljer jag till en eldröd kund?
Genom att komma till saken snabbt. Visa på vinster och fördelar, var framåt och orädd. Har du 30 minuter, se då till att vara klar på 28 – sådant imponerar på en eldröd kund.

Vad ska jag undvika?
Att ha en otydlig inledning där du ”värmer upp” genom att småprata om väder och vind. Att svamla är inte uppskattat, inte heller att prata för mycket om sig själv.

Text: Karin Aase

Läs även:

Coola ner inför semestern »
Ta makten över mejlen »
Minnestips och fördelarna med placebo »  
Så maxar ni företagets säljkanaler »

Tidningen Biz

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode