Menu
Se in i framtiden

Så funkar prediktiv marknadsföring i praktiken

Nu öppnar sig möjligheten att få koll på kundens nästa köp – redan i dag. Med prediktiv analys kan du utveckla dina affärsmöjligheter och förutspå vad kunderna vill ha och när de är mest benägna att köpa det.

Prediktiv analysVad är prediktiv marknadsföring?

Det är den heliga graal – att veta vad kunderna kommer att köpa härnäst. Och även om det inte går att se in i framtiden så möjliggör prediktiv analys en skymt av vad som komma skall. Det säger Per Selin på Bisnode som i mer än 30 år har arbetat med databasanalyser.

– Det handlar om att försöka hitta nästa sannolika köp. Med stora mängder data kan vi göra just det. Vi vet till exempel att 70–80 procent av konsumenterna köper hus eller bil inom ett år från det att de har skaffat barn.Vad det blir för bil beror exempelvis på värderingar, inkomst och livsstil samt ett flertal andra variabler som tas med i analysen.

Utgår från individen

Prediktiv analys utgår inte enbart från den enskilda konsumentens köphistorik. Inte heller tittar man bara på kön, ålder och inkomst, som tidigare varit de främsta verktygen i verktygslådan. I stället tittar man på en högkvalitativ analys som ger dig förståelse om kundens behov på individnivå.

– Rent konkret innebär det att vi till exempel kan berätta för en bank vilken produkt eller tjänst deras olika kunder troligtvis är mest intresserade av att få information om – bolån, billån eller fondsparande. Och vi kan också svara på hur mycket olika kunder kommer att konsumera i dag och i framtiden, berättar Per Selin.

Olika livsfaser

Det kan låta som science fiction, men egentligen är det inte så konstigt. Genom livet har alla människor olika konsumtionsbeteenden. När man just har skaffat barn stiger till exempel konsumtionen och under andra perioder i livet konsumerar man lite mindre.

– Vi kan se var i den här konsumtionscykeln dina kunder befinner sig och därmed sätta ett värde på varje kund. Det är ett oerhört viktigt verktyg för att kunna bedöma vägen in i framtiden. Jag har sett flera exempel på företag som tvingats inse att deras kunder kommer att konsumera mindre i framtiden – och som då proaktivt har kunnat anpassa sin strategi, avslutar Per Selin.

Affärsnyttan med prediktiv marknadsföring

Mer läsning:

Bisnode Kollektion - Nya insikter om konsumenter fördubblar ditt kampanjresultat »
Lär känna dina butikskunder på riktigt »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode