Menu
Hur var det nu igen?

Experten svarar på momsfrågor

”Moms är väl inte så krångligt, det är ju bara 25 procent skatt ut och in?” Den attityden möter ofta Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv. Men så enkelt är det inte. Det här är ett komplext område där det är väldigt lätt att göra fel, så se upp! Här listar vi de fem vanligaste felen och ger dig verktygen för att undvika att gå i fällan.

Moms citat

Vilka är det egentligen som måste redovisa moms?


”Många småföretag tror att de kan välja om de vill betala moms. Men det regleras i lagen, och den säger att om företaget uppfyller de här fyra villkoren så måste det redovisa moms:

  • Företaget har en omsättning
  • Företaget är en beskattningsbar person, det vill säga företaget har som mål att återkommande sälja varor eller tjänster och få in intäkter
  • Sverige är beskattningslandet, det vill säga omsättningen sker här
  • Varorna eller tjänster företaget säljer är momspliktiga, vilket nästan alla branscher är förutom några få undantag som till exempel bank och vård.

I de flesta EU-länder slipper småföretag att betala moms om de omsätter mindre än en viss summa, men i Sverige betalar företag moms från första kronan de tjänar.”

Jag har väl rätt att dra av all moms?


”Nej, även det här är en vanlig missuppfattning. Generellt sätt har alla som måste redovisa moms också rätt att dra av den, men det finns undantag:

  • Om kvittot eller fakturan inte är korrekt får du inte dra av momsen
  • Om det gäller bilar, privatbostäder och representation finns det specialregler.
  • Om du har blandad verksamhet, det vill säga att du både säljer momspliktiga och inte momspliktiga varor och tjänster så får du bara dra av momsen på de kostnader som hör till den momspliktiga verksamheten. Du kanske är konsult (momspliktigt) som också säljer finansiella tjänster (inte momspliktigt). För kostnader som hör ihop med båda delarna, till exempel bredband, måste du räkna ut hur stor del av din verksamhet som är momspliktig eftersom du bara får dra av så stor del av momsen.”

Hur gör jag med momsen när jag gjort utlägg för en kunds räkning?


”Det här är en fråga som många har svårt med, och det är lättast att svara genom ett exempel:

Säg att du är föreläsare. När du fakturerar din kund tar du upp ditt timarvode, men också kostnaden för din tågresa och ditt hotellrum. De här tre tillsammans är det pris köparen betalar för din föreläsning, och du lägger då på din ordinarie momssats på hela beloppet, precis som om det varit en klumpsumma. Du har ju sålt föreläsningen till kunden, inte tågresan eller övernattningen som istället är kostnader du har haft för att kunna göra ditt jobb. 

Skulle kunden däremot be dig att boka en resa åt honom eller henne blir det en annan sak, för då är det faktiskt resan du säljer och då blir det en särskild momssats på den.”

Hur gör jag med momsen om kunden finns utanför Sverige?


Många struntar i att ta ut moms så fort kunden har adress utanför Sverige, men så kan man absolut inte göra. Olika länder har olika regler och det bästa är att prata med exempelvis din revisor eller skatteverket i mottagarlandet så fort du ska sälja till kunder utanför Sverige. Vissa länder har straffavgifter på upp till 200 procent av momsbeloppet och man kan hamna riktigt i klistret om man gör fel.

Viktigt att komma ihåg är också att om du säljer till kunder i andra EU-länder så måste du skicka in något som kallas periodisk sammanställning till Skatteverket. Det här görs månadsvis eller kvartalsvis beroende på försäljningsbeloppets storlek. Mer information hittar du på Skatteverkets hemsida.”

Hur hanterar jag felaktigt debiterad moms?


Om du upptäcker på en gång när du får en faktura att momsen är fel är det inga problem. Då hör du bara av dig till säljaren, påpekar felet och får en ny faktura. Problem blir det istället om du inte har märkt att du har fått en felaktig faktura utan betalar den som vanligt och sedan drar av momsen. När felet sedan upptäcks vid till exempel en revision så måste du betala tillbaka momsen till Skatteverket. Felaktigt debiterad moms är nämligen inte avdragsgill, och det spelar ingen roll att det är leverantören som har gjort fel utan det är du som måste ha koll på det här.

Text: Karin Aase | Foto: 123rf.

Läs mer:

Tio vägar till bättre likviditet » 
8 steg till en bra affärsplan » 
Bokföring närsomhelst, varsomhelst »

Tidningen Biz - en handbok för småföretagare

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode