Menu
Tema: Neuroledare

En beslutsfattares vardag

Vad får dig att ta de beslut du gör? Förnuft och känsla i en härlig blandning? Här är en beslutsfattares ganska oförnuftiga dag.

Högerarmen letar sig mot skärmen och trycker på snooze. 

07:30 

Mobillarmet ringer: Upp och hoppa! Men högerarmen letar sig mot skärmen och trycker på snooze. Knappast förnuftigt, men oj vad skönt att sova en halvtimme extra. När förnuftet vaknar och du kliver upp ur sängen kommer baksmällan: magkänslan som sade åt dig att stänga av mobillarmet fick styra för mycket. Nu är det bråttom till jobbet!

Det logiska tänkandet styr i de matematiska uppgifterna. 

08:45–11:56 

Väl på jobbet arbetar du hårt och fokuserat med delårsrapporten. Det logiska tänkandet styr i de matematiska uppgifterna. Många menar att förmiddagen är deras bästa tid för att faktiskt få arbetsuppgifter utförda, om de får vara i fred. Förnuftet styr, heja!

Hamburgare är gott.

11:58–12:45 

Din kollega kommer förbi och frågar om du ska med på lunch. Du hänger på. Men var ska ni käka? Salladsbaren? Äh, ni är båda hungriga och känner för något rejält, så det får bli en hamburgerlunch i dag igen. Förnuftet säger: Pommes frites är onyttigt och du borde äta mer vegetariskt. Magkänslan säger: Hamburgare är gott och gör mig lycklig för stunden.

Attraktion, kemi och intuition.

13:00–15:00 

Ni ska rekrytera en ny medarbetare. Intervjuer avlöser varandra. Är det förnuftet som avgör vem som får jobbet? Knappast, menar ledarskapsforskaren Ingrid Tollgerdt-Andersson. Cv:t avgör vem som får komma på intervju men väl där är det attraktion, kemi och intuition som fäller avgörandet: ”Det är helt enkelt mer okej nu att faktiskt säga att magkänslan styr beslut”, har hon sagt i en intervju med SvD.

Ska jag ta flyget eller bilen?

15:30 

Dags att bege dig mot helgens stora konferens med hela firman. Du har mycket att göra och borde ta flyget, det är trots allt 80 mil bort. Men din flygrädsla gör att du ändå hoppar in i bilen för att köra sträckan. Förnuftigt? Nope. Risken att omkomma i en flygolycka är mindre än i en bilolycka, och det vet du. Men rädslor och fobier är allt annat än förnuftiga.

Alkoholen når frontalloben.

22:30–sent 

Äntligen framme på konferensen! Kollegorna är redan i gasen. Du kör ett shotsrace för att komma i kapp. Alkoholen når frontalloben, och ditt förnuft fungerar allt sämre. Magkänslan styr dig mot den där attraktiva kollegan på dansgolvet. Dj:n spelar Shakira. Ni dansar tätt, tätt. Era höfter ljuger inte. Det här kommer du att ångra i morgon.

Text: Peter Hammarbäck. Bild: Getty images.

Brains tema Neuroledare

Läs även

Boosta din hjärna till toppform » 
Livet som entreprenör » 
Du som chef: vem är bäst för jobbet »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode